Cafè expresso i expresos contra la reincidència
Un dels problemes principals amb què es troben els que surten de la presó és trobar feina, puix que no hi ha gaires empreses que vulguin algú amb antecedents; així doncs, n'hi ha molts que no tenen cap més alternativa que tornar a delinquir i la situació esdevé un peix que es mossega la cua, impossibilitant la reinserció a la societat.
Tanmateix, això podria canviar d'aquí a un temps si tira endavant una iniciativa del Servei de Presons d'obrir un cafè que contractaria expresos amb problemes per trobar feina a causa del seu passat. La feina no estaria oberta a qualsevol convicte sinó que primer s'hauria de provar que el candidat té les habilitats requerides i que no té reaccions violentes. El cafè tindria una ambientació amb temàtica de presidi, a l'estil de les cadenes de cafeteries com el Hard Rock Cafè amb la música.
Segons Deirdre Malone, directora de l'Irish Penal Reform Trust, ja hi ha hagut iniciatives similars a altres països, com el Regne Unit, i han estat un èxit, atès que ofereixen formació i feina alhora, a banda de reduir el nivell de reincidència en suposar una font d'ingressos estable que fa que els exmalfactors no es vegin obligats a tornar a delinquir.
En aquest sentit, segons un estudi realitzat al Regne Unit, un 95% dels que s'han apuntat a aquest tipus d'iniciatives no reincideix. Per contra, les dades del Servei de Presons d'Irlanda revelen que un 62% d'expresos tornen a delinquir en els tres anys posteriors al seu alliberament, la majoria dels quals, un 80%, reincidint durant el primer any, un fet que demostra que el més difícil és al principi.
Fins ara hi havia hagut cafès regentats per presos però sempre dins de recintes penitenciaris sense accés del públic. En aquest cas seria d'accés lliure des de l'exterior i el Servei de Presons ja té un local de la seva propietat disponible, una antiga sala d'espera de la Saint Patrick's Institution a la dublinesa presó de Mountjoy, que cedirà a l'operador privat que gestioni el cafè.
La concessió s'atorgarà via concurs públic i es poden presentar ofertes fins al set de setembre; una de les condicions és que, com a mínim, el 30% de la plantilla hagi estat condemnada en el passat, tot i que seria preferible que el percentatge fos més alt. També haurà de fer front a les despeses de transformar l'antiga sala d'espera en cafè.
Font: Irish Times, Newstalk i Herald