La georgiana Mountjoy Square podria tornar al 1837

La georgiana Mountjoy Square podria tornar al 1837 El disseny de la nova Mountjoy Square, Dublin 1 / Foto: Dublin City Council

L'ajuntament de Dublin vol que Mountjoy Square (Dublin 1) torni a tenir el mateix format de quan va obrir l'any 1837 amb l'objectiu que sigui un punt d'atracció turística i és que actualment, malgrat ser un dels millors exemples d'arquitectura georgiana a la ciutat, la plaça ha estat una víctima més de la degradació de la north inner city, és a dir, la banda nord del centre de la capital irlandesa, sobretot amb relació a consum de drogues i alcohol, tot i que aquest problema afecta alguns dels carrers propers més que no pas la plaça.

L'informe encarregat per l'ajuntament ha determinat que la plaça té un gran potencial i la seva remodelació podria contribuir a la revitalització de la zona, que quan va ser construïda ara fa uns dos-cents anys va esdevenir el lloc on vivien les classes benestants de Dublin; nogensmenys, després es va posar de moda la banda sud, posant punt final als dies de glòria de Mountjoy Square i iniciant el seu llarg declivi.

Segons el disseny presentat per les autoritats municipals, hi haurà un gran cercle central amb gespa d'una superfície prou gran com per a poder-hi jugar a futbol i tot. Als laterals s'hi plantaran arbres de diverses espècies, imitant el que es feia durant l'època georgiana i victoriana, quan exploradors experts en botànica portaven arbres dels llocs més remots de l'Imperi Britànic, i també se'n retiraran 33 dels que hi ha ara, puix que s'ha determinat que estan en molt males condicions.

Un dels canvis més importants serà a la meitat est de la plaça, on ara hi ha diverses instal·lacions, com una pista poliesportiva on es pot jugar a futbol, basquetbol i tenis, així com una zona per a infants amb gronxadors. Bona part de tot això deixarà pas a una zona de gespa, com a la plaça original, i només es conservarà una porció de la zona infantil.

Montjoy Square és una de les cinc grans places d'estil georgià que hi ha a Dublin i forma part d'una zona que va ser desenvolupada urbanísticament a final del segle divuit pels Gardiner, una família que dóna nom al carrer que passa per la façana oest de la plaça, que va des de la Custom House, a tocar del Liffey, fins a Dorset Street. Entre els seus residents més il·lustres hi ha hagut el Nobel de Literatura William Butler Yeats o un dels líders dels Fets de Pasqua, Patrick Pearse.

Font: Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt