Bus bilingüe a Belfast, però només al barri gaèlic

Bus bilingüe a Belfast, però només al barri gaèlic El Glider de Translink / Foto: Translink

Translink, l'empresa que gestiona el transport públic a Irlanda del Nord, ha endegat dues noves línies d'autobús a Belfast amb vehicles articulats de darrera generació, anomenats Glider, que semblen un tramvia i que tenen preferència total a les cruïlles, fet que els converteix en un mitjà de transport ràpid. Amb aquesta expansió del servei, que s'ha finançat parcialment amb diners provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, la companyia ha creat cent nous llocs de treball.

Una de les novetats prevista per d'aquí a unes setmanes és que, a la línia G1, que travessa la ciutat d'est a oest (i viceversa), els panells interiors dels autobusos que indiquen quina és la parada següent seran bilingües, en anglès i gaèlic. De tota manera, l'alegria a casa del gaeilgeoir, és a dir, el parlant de gaèlic, no durarà gaire, més concretament fins al final de Falls Road, que és on acaba el barri gaèlic (Gaeltacht Quarter); un cop fora d'aquest barri es tornarà al monolingüisme anglès.

Evidentment, això no ha agradat gens a alguns activistes de la llengua irlandesa, com és el cas de Linda Ervine que, d'una banda ha mostrat la seva satisfacció per la incorporació de la llengua irlandesa al servei, però que d'altra s'ha queixat de l'omissió del gaèlic en els trams fora de Falls Road, amb l'agreujant que, segons li han explicat des de Translink, s'hauran de fer canvis al programa informàtic a fi de fer desaparèixer el gaèlic en una part del recorregut. Ervine ha suggerit que potser hi ha gent que no viu a Falls Road però que està interessada en la llengua.

Amb tot, la presència oficial del gaèlic a la vida pública dels nord-irlandesos ha estat des de fa un any i mig un dels temes calents durant les negociacions a l'hora de formar un govern de coalició entre els unionistes del DUP i els republicans del Sinn Féin, sense que fins ara s'hagi albirat cap possibilitat d'acord.

Font: Newstalk i Meon Eile

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt