Eir haurà de mantenir les cabines dos anys més

Eir haurà de mantenir les cabines dos anys més Dues cabines d'Eircom al centre de Dublin / Foto: Liffey

Malgrat que les noves tecnologies de la comunicació, sobretot els omnipresents telèfons mòbils, han arribat a gairebé tota la població, Eir, en tant que hereva de l'antic monopoli estatal de telefonia inicialment anomenat Telecom Éireann i després de la seva privatització Eircom, té l'obligació de mantenir actives les cabines telefòniques que hi ha als carrers d'Irlanda, tot i que cada vegada en queden menys.

Aquesta obligació es renova cada dos anys i l'actual període acaba el 15 d'octubre. De tota manera, tot indica que la ComReg, l'agència estatal que regula les comunicacions, l'estendrà durant dos anys més malgrat que Eir ha informat que vol retirar totes les cabines, això sí, d'una manera gradual, que és el que ha fet durant els darrers anys.

En aquest sentit, a final de juny d'enguany hi havia 480 cabines en 281 llocs diferents, un 80% de les quals dobles i 120 d'individuals; un any abans n'hi havia 815, l'any 2014 n'hi havia 1.300 i l'any en què en va retirar més va ser el 2009 quan, aplicant un ambiciós programa de racionalització, van desaparèixer gairebé 2.000 cabines de les 3.500 que hi havia en servei.

Actualment, la majoria de les que queden són en llocs força concorreguts, com estacions de tren o centre comercials, i hi ha alguns comtats, com Leitrim, Roscommon i Meath, on no n'hi queda cap.

La retirada esglaonada de les cabines ha estat possible gràcies a les condicions establertes per la ComReg, que permet de retirar una cabina si durant sis mesos la mitjana de trucades realitzades és inferior a un minut al dia o també en cas que sigui víctima del vandalisme i suposi un problema per a la salut pública. Segons Eir, 331 de les 480 cabines existents compleixen un d'aquests dos criteris.

Amb tot, a l'hora d'estendre l'obligació durant dos anys més, que d'altra banda Eir podria treure's del damunt en l'improbable cas que hi hagués algun altre operador que volgués proveir el servei, la ComReg addueix que la majoria de trucades que es fan des de les cabines són cap a números d'emergència o d'ajuda, per la qual cosa, malgrat que el regulador accepta l'evidència de la disminució de la demanda, s'han de considerar un servei social molt important.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt