El Comte Dràcula surt del soterrani del Banc Central

El Comte Dràcula surt del soterrani del Banc Central La moneda del Comte Dràcula / Foto: collectorcoins.ie

Arriba Halloween, una celebració que ha sucumbit a la mercantilització provinent dels Estats Units però que és d'origen irlandès, i el Banc Central s'ha volgut sumar a la festa amb un dels autors més coneguts de la literatura del terror: el dublinès Bram Stoker, autor de la novel·la “Dràcula” en què s'explica la història d'un comte de Transsilvània molt amant de xuclar sang, com els mosquits.

Stoker va ser un nen molt malaltís i va passar llargues temporades al llit, temps durant el qual la seva mare, originària del comtat d'Sligo, li explicava tota mena d'històries macabres en què els temes principals eren els poders sobrenaturals, les malalties més letals i la mort. Així doncs, tots aquests ingredients van permetre a Stoker de tenir una molt bona base per a escriure la seva obra mestra.

Curiosament, la novel·la “Dràcula”, que l'escriptor dublinès va escriure durant la seva estada a Londres, va seguir els mateixos passos que la festa de Hallooween, és a dir, que va haver de rebre l'empenteta comercial des de l'altra banda de l'Atlàntic. En aquest sentit, tot i la bona crítica rebuda pel llibre quan va publicar-se per primera vegada el maig de l'any 1897, la popularitat no li va arribar fins al 1931, quan es va estrenar la pel·lícula basada en la novel·la i que tenia l'actor Bela Lugosi com a protagonista.

Tornant a la moneda del Banc Central, els organitzadors de la presentació van voler donar-li un ambient molt en línia amb l'homenatjat i el cementeri de Glasnevin, considerat el centre mort de Dublin, va ser el lloc triat per a l'esdeveniment, que va comptar amb la presència del ministre d'Economia i Finances, Paschal Donohoe, la sotsgovernadora del Banc Central, Sharon Donnery, i Dacre Stoker, de qui l'autor era tiet-besavi.

La moneda, de la qual se n'han emès 3.000 unitats i que està feta de plata a prova de les queixalades del comte, té un valor nominal de 15 euros i es pot comprar per 60 euros a www.collectorcoins.ie. A l'anvers hi apareix el mític comte vestit de gala i acompanyat per uns ratpenats, el seu icònic castell de Transsilvània, la inscripció Bram Stoker – Dracula i el seu valor nominal. Al revers hi apareix l'habitual arpa irlandesa, la paraula “Éire” i l'any.

Torna a dalt