Irlanda implementa el servei d’avortament al ralentí

El proppassat primer de gener va entrar en vigor la nova legislació que permet d’avortar lliurement durant les dotze primeres setmanes de gestació i sembla que hi ha més demanda que no pas oferta. En aquest sentit, durant la primera setmana només hi ha hagut 200 metges de capçalera (GP Doctors, General Practitioner Doctors) que s’hagin inscrit al registre del Servei de Salut conforme ofereixen el servei.
La xifra és molt baixa si es té en compte que a tota la República hi ha uns 3.500 GP Doctors, és a dir, que de moment només s’hi ha inscrit un 5,7% del total i en quatre comtats encara no s’hi ha inscrit cap metge; són Carlow, Leitrim, Offaly i Sligo, evidenciant així que encara hi ha una certa divisió entre la Irlanda urbana i la rural.
Pel que fa a la demanda i segons el Servei de Salut, tant el web www.MyOptions.ie com el telèfon d’atenció (1800 828 010) han rebut una allau de vistes i trucades des del primer de gener perquè la llista de metges o clíniques que practiquen avortaments no és pública i a fi de saber on s’ha d’anar, cal trucar abans.
Aquest secretisme ve donat per motius de seguretat i és que ja hi ha hagut protestes davant d’algunes clíniques, com la setmana passada a Galway, un fet que ha generat un debat sobre si s’ha de crear una zona d’exclusió de protestes per a evitar assetjaments, tant a empleats com a dones que hi van a avortar o a informar-se.
El procediment a l’hora d’avortar varia segons les setmanes de gestació o l’estat de l’embaràs: fins a les nou setmanes de gestació es fa mitjançant la ingestió de pastilles que proporcionen els metges participants; per contra, per a embarassos d’entre nou i dotze setmanes, fetus amb problemes o situacions de risc, s’ha d’anar a un hospital maternal, malgrat que encara hi ha centres sanitaris que no estan preparats per a oferir el servei.
D’altra banda, el Servei de Salut vol potenciar la disponibilitat de mètodes anticonceptius a fi de reduir el nombre d’embarassos no desitjats; una iniciativa que hi ha sobre la taula és de repartir preservatius de franc i els farmacèutics ja s’han ofert per a col·laborar-hi, a banda de demanar la introducció d’una nova legislació que els permeti de dispensar la píndola anticonceptiva sense prescripció mèdica.
Font: Irish Independent