An Taisce s'oposa a l’ampliació del Bowe’s de Fleet Street

An Taisce s'oposa a l’ampliació del Bowe’s de Fleet Street El Bowe's de Fleet Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Els plans de l’empresari Declan Doyle, propietari de diversos locals a l’illa de cases situada entre els carrers Fleet, Trinity i Westmoreland (Dublin 2), han topat amb l’oposició d’An Taisce, una entitat que vetlla per la conservació del patrimoni arquitectònic i mediambiental d’Irlanda, sobretot el més antic, que massa sovint ha estat víctima d’alguns promotors immobiliaris sense escrúpols molt interessats a fer diners a qualsevol preu.

Doyle, originari del comtat de Carlow, és propietari del pub homònim, que ocupa la cantonada d’una atractiva forma arrodonida, del Bowe’s, que és un dels darrers pubs victorians que queden a Dublin, de l’antiga botiga i habitatge d’estil georgià que era tota una institució en venda de productes de pastisseria, anomenada Irish Yeast Co. (foto a sota), i del local que en el passat havia ocupat la casa d’apostes Ladbrokes.

Capital Estate Management, l’empresa de Doyle, ha sol·licitat un permís d’obres a l’ajuntament de Dublin per a unir el Bowe’s i l’antiga Irish Yeast Co., és a dir, els dos locals amb una arquitectura més antiga de tots els que hi ha a la zona i que, per la seva singularitat, són estructures protegides, fet pel qual An Taisce s’oposa al projecte perquè la unió dels dos locals els faria perdre bona part del seu valor històric.

En cas que els plans de Doyle tiressin endavant, el Bowe’s, obert a mitjan segle XIX, doblaria la seva superfície actual i tindria dos punts d’accés, el de sempre, a Fleet Street, i un de nou a Trinity Street, on hi havia l’entrada de l’Irish Yeast Co. També es construirien els lavabos a l’antic local de Ladbrokes, fet que deixaria tota la planta baixa del Bowe’s i de l’Irish Yeast Co. disponible per al pub.

Els moviments de Doyle a la zona ja fa temps que duren i l’any 2014 l’ajuntament ja va refusar el projecte d’unió entre el Bowe’s i l’antic local de Ladbrokes, adduint que suposaria una concentració massa alta de pubs, a banda que no seria una pràctica de conservació gaire apropiada el fet de tirar a terra la paret d’un pub victorià que, de fet, és el que Doyle vol tornar a fer ara, tot i que amb una altra paret, la que el separa de l’antiga Irish Yeast Co. L’any següent, Doyle va aconseguir el permís per a obrir-hi un cafè bar, tot i que de moment no s’hi ha fet res, probablement a l’espera de nous moviments en els altres locals.

Amb tot, segons consta als documents de la sol·licitud de permís d’obres, el Bowe’s i local de l’Irish Yeast Co. ja havien estat connectats durant el segle XIX, quan el darrer operava com a College Hotel and Tavern, és a dir, que era un pub, per la qual cosa tornaria a tenir l’ús que ja havia tingut durant alguns períodes anteriors.

ACTUALITZACIÓ 28/02/2019: l’ajuntament de Dublin ha denegat el permís d’obres, per la qual cosa, de moment el projecte no tirarà endavant.

Font: The Irish Times

L'antiga Irish Yeast Co. a Trinity Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Torna a dalt