Irlanda és el país amb menys rebuigs de sol·licituds d’asil

Irlanda és el país amb menys rebuigs de sol·licituds d’asil Oficina d'Immigració a Dublin / Foto: Liffey

Tot i que el tracte que reben els sol·licitants d’asil que arriben a Irlanda no té gaire bona publicitat, amb el sistema conegut com a Direct Provision apareixent molt sovint a la premsa i confinant els sol·licitants en mòduls situats al mig del no-res, les xifres referents al rebuig de sol·licituds als vint-i-vuit socis comunitaris durant l’any passat revelen que Irlanda és el país més benèvol a l’hora de decidir si accepta o no de donar asil. En aquest sentit, Irlanda només va rebutjar el 15% de primeres sol·licituds, quan la mitjana a la Unió Europea és del 63%.  

En xifres absolutes i en grau d’estatus atorgat, 1.275 sol·licitants d’asil van rebre protecció, dels quals 815 van rebre l’estatus de refugiat. 215 van rebre protecció especial per considerar-se que en cas de tornar al seu país d’origen correrien un risc massa alt i 235 van rebre el permís de romandre a Irlanda per motius humanitaris. D’altra banda, el conflicte sirià va tenir un gran impacte en el programa de reagrupament familiar, copsant la majoria dels 340 casos.

De tota manera, també cal tenir en compte que la ràtio entre població i sol·licituds acceptades és de 265 per cada milió d’habitants, menys de la meitat de la mitjana europea, que és de 650 per cada milió, fet que podria explicar-se per motius geogràfics i és que és més difícil d’arribar a Irlanda que no pas als països del continent. En xifres absolutes, els països que més sol·licituds accepten són Àustria, Suècia i Alemanya; per contra, a l’altra banda hi ha Polònia, Eslovàquia, Letònia, Txèquia i Estònia.

Pel que fa a la nacionalitat dels que han vist la seva sol·licitud acceptada, sembla que il·lustra perfectament els conflictes mundials dels darrers anys perquè sirians (30% del total), afganesos i iraquians són majoria; entre els que no tenen tanta sort, és a dir, que veuen rebutjada la seva sol·licitud, hi ha georgians, albanesos, pakistanesos i ucraïnesos.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt