Invasió de xancletes i vambes xineses a la costa oest

Invasió de xancletes i vambes xineses a la costa oest Les xancletes i vambes xineses / Foto: Burren Shores via FB

Normalment, les invasions més habituals que arriben a Irlanda per via marítima són les ordes de meduses, sobretot les que es coneixen com a fragates portugueses o les cabellera de lleó, però de fa unes setmanes que alguns indrets de la costa oest han estat testimoni de l’arribada de milers de xancletes i vambes procedents de l’altra banda de l’Atlàntic, més concretament de la costa de Carolina del Nord, on ara fa una mica més d’un any el vaixell Maersk Shanghai va perdre uns quants contenidors, alguns dels quals carregats amb xancletes i vambes fabricades a la Xina. Les primeres van aparèixer a Fanore (Comtat de Clare) a final de març però des de llavors que la cosa ha esdevingut una plaga.

L’arribada de tota mena d’objectes a la costa oest d’Irlanda és un fet força habitual, puix que qualsevol element flotant que comenci a anar a la deriva a la costa nord-americana és empès pel Corrent del Golf cap al nord d’Europa, per la qual cosa Irlanda té molts números per a esdevenir un dels llocs de recepció. De tota manera, les xancletes i vambes xineses han estat molt repartides perquè se n’han vist a altres llocs com Cornualla, Bretanya, Jersey, les Açores i la costa cantàbrica.

Amb tot, després de tant de temps en remull el material ha quedat inservible, amb petxines incrustades i tot, i les empreses propietàries, entre les quals hi ha Nike, Just Speed i Great Wolf Lodge, no en volen saber res. Així ho ha assegurat Liam MacNamara, que gestiona una pàgina a Facebook anomenada Burren Shores en què puja tota mena d’informació i fotografies sobre la costa oest; en aquest sentit, MacNamara ha intentat de contactar aquestes empreses però les respostes, en cas que n’hi hagi hagut, sempre han estat molt evasives, fins i tot dient que no en saben res.

Un altre dels casos més sonats en aquest tema d’arribada d’objectes perduts per vaixells és el dels cartutxos de tinta Hewlett Packard (HP), que van començar a aparèixer per la costa ara fa quatre anys i dels quals se n’han recollit milers. Preguntat sobre qui és el responsable de netejar-ho, MacNamara explica que sempre és feina dels voluntaris i que en el cas d’HP, els van enviar uns sobres a fi que els retornessin els cartutxos trobats; a canvi, l’empresa tecnològica va fer donacions a diverses agències i programes mediambientals.

Font: Clare Echo

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt