Obre el Virgin Mary, un bar sense begudes alcohòliques
Ahir a les quatre de la tarda va engegar el Virgin Mary, un bar situat al número 54 de Capel Street (Dublin 7), on anteriorment hi havia una botiga de mobles, que té una particularitat molt especial, sobretot a la capital irlandesa, una ciutat mundialment coneguda pels seus centenars de pubs on l’assedegada clientela sadolla la seva set amb la ingestió de cervesa o altres begudes de graduació diversa; la particularitat d’aquest establiment de lleure és que totes les begudes ofertes són sense alcohol.
Tanmateix, no és que el Virgin Mary sigui un bar on només hi hagi aigua mineral, aigua amb gas o suc de taronja, ans al contrari, hi ha bona part de les begudes habituals dels pubs, com vi, cervesa, còctels o xampany, però sense alcohol, per la qual cosa la clientela sempre surt serena del local independentment del que hagi begut. I per als qui enyorin les pintes de cervesa tirades des del típic sortidor de pub, al local n’hi ha un però no hi brolla cervesa sinó cafè, més concretament Raven Nitro Coffee.
En principi, en un país com Irlanda, on l’excessiu consum de begudes alcohòliques és un fet cultural endèmic, es podria augurar un futur molt negre als dos emprenedors que han muntat aquest bar, Vaughan Yates i Oisin Davis, dos gats vells del ram, però d’altra banda, ja fa temps que aquesta cultura alcohòlica ha començat a tenir els seus detractors, sobretot per tots els problemes que genera, tant per als alcohòlics com per a les seves famílies i la societat en general, amb el servei d’urgències dels hospitals col·lapsat, cap de setmana rere cap de setmana, quan és envaït per hordes de borratxos que s’han passat de frenada.
Així doncs, el Virgin Mary, nom que combina el clàssic Bloody Mary amb la virginitat dels qui no volen sucumbir a un vici com l’alcohol, podria ser el començament d’un canvi cultural, que ja s’ha vist en altres camps com l’homosexualitat o l’avortament, i és que cada vegada són més els que creuen que no cal emborratxar-se per a divertir-se, a banda dels que no beuen per diverses raons, com la religió o estar embarassada. A més, Capel Street, on hi ha pubs tan populars com el Nealon’s o el Pantibar, és un carrer amb un ampli ventall d’establiments, cosa que el fa un lloc perfecte per a obrir un bar d’aquestes característiques.
Amb tot, el debut va ser prometedor i quan al cap de dues hores el Liffey hi va anar a fer una visita, al local hi havia força ambient, amb la cap de barra i experta en còctels, Anna Walsh, preparant beuratges sense parar tot movent alegrement la coctelera o remenant el contingut d’un got amb una cullereta exageradament llarga. A fi de celebrar el moment, a tots els que van anar-hi durant les primeres hores se’ls va oferir una copa de vi escumós, evidentment, sense alcohol.
Una altra cosa que destaca del Virgin Mary és que, a banda de l’absència d’alcohol, tampoc hi ha diners en metàl·lic, és a dir, que només es pot pagar amb targeta, una tendència que sembla que comença a estendre’s per la capital irlandesa i que, a principi d’abril, ja va adoptar el Bear Coffee Market de South Great George’s Street (Dublin 2).
Pel que fa a l’horari, el Virgin Mary obre cada dia al vespre, de quatre a onze. I s’hi ha d’anar menjat perquè només hi ha beguda, fet que no hauria de suposar cap problema atès que a la zona hi ha restaurants de tota mena.
El Virgin Mary, al número 54 de Capel Street, Dublin 7 / Foto: Liffey