El declivi de les cabines de telèfon: només n’hi ha 468

El declivi de les cabines de telèfon: només n’hi ha 468 Un telèfon públic a Marlborough Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Eir, en tant que hereva de l’antic monopoli estatal de telecomunicacions Telecom Éireann, té l’obligació de mantenir les cabines telefòniques i tot i les reiterades demandes de la companyia per poder retirar-les a causa dels costos que li genera el seu manteniment, el govern s’hi nega atès que en algunes ocasions les cabines fan un servei públic, sobretot amb gent sense recursos que les fa servir per a trucar als números gratuïts que solen tenir les organitzacions que ajuden els més vulnerables.

De tota manera, Eir té dret a retirar cabines si la mitjana diària de trucades durant els darrers sis mesos no supera el minut i també en cas que hagin estat víctimes del vandalisme o que el seu estat suposi un risc per a la salut de la població. Aquest segon cas és la causa principal de retirada i és que és força fàcil per als vàndals de fer malbé una cabina, destrossant el telèfon (foto a sota), tallant un cable o trencant el vidre.

Amb tot, les cabines cada vegada són més difícils de trobar perquè durant la darrera dècada han estat víctimes de la tecnologia mòbil, que fa que per a bona part de la població trucar des d’una cabina sigui una cosa del passat i fins i tot, pels millennials (o Generació Y), sigui una pràctica totalment desconeguda. Per a il·lustrar-ho hi ha les xifres de trucades, més d’un milió fa deu anys i 105.554 durant els darrers dotze mesos.

Pel que fa al nombre de cabines, segons les dades de la ComReg, l’ens que vetlla pel bon funcionament de les comunicacions, actualment a la República n’hi resten 468, és a dir, un 10% de les aproximadament 4.000 que hi havia ara fa una mica més de deu anys, abans de l’inici de la retirada; l’any 2008 n’hi havia més de 3.500. Evidentment, a Dublin és on n’hi ha més; per contra, als comtats de Leitrim, Meath i Roscommon no n’hi ha cap.

I de retruc, la desaparició de les cabines ha fet que ja no es pugui veure una imatge que era tot un clàssic durant els estius d’antany: un grup d’estudiants estrangers, que feien una estada a Irlanda per aprendre anglès, fent una llarga cua per trucar a casa i no deixant que els autòctons poguessin fer servir el telèfon.

Font: The Irish Times

 

Cabina víctima del vandalisme / Foto: Liffey

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt