Belfast surt de l’armari amb una multitudinària Pride

Belfast surt de l’armari amb una multitudinària Pride Treballadors de la BBC a la Pride de Belfast / Foto: @belfastpride via Twitter

Tot i el mal temps, la capital nord-irlandesa va viure ahir una jornada històrica amb una Pride Parade que va aplegar al voltant de 70.000 persones, una xifra que supera amb escreix totes les edicions anteriors -la primera va tenir lloc l’any 1991-. Probablement, una de les raons que ho expliquen és que el col·lectiu LGBT del Nord s'ha vist esperonat pel fet que veu a tocar la legalització del matrimoni entre dues persones del mateix sexe després que així ho aprovés el Parlament Britànic el proppassat nou de juliol, a manca d’activitat política a l'Assemblea Nord-irlandesa.

De tota manera, la llei no entraria en vigor si els unionistes del DUP i els republicans del Sinn Féin, dues formacions totalment antagòniques, arribessin a un acord de govern abans del 21 d’octubre, un fet que per ara sembla força improbable perquè han estat incapaços de fer-ho durant més de dos anys i mig. A més, un dels esculls més importants a l’hora de formar un govern de coalició és precisament el matrimoni entre dues persones del mateix sexe, per la qual cosa, el Sinn Féin, que el defensa, té incentius per no arribar a cap acord; els altres esculls són l’oficialitat del gaèlic i el que es coneix com a legacy, és a dir, investigar tots els crims dels Troubles que encara no s’han resolt.

Tornant a la Pride, la desfilada va comptar amb la presència del primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que és el primer Taoiseach que s’ha declarat obertament homosexual. Pel que fa a les organitzacions, hi va haver la Garda, que va desfilar conjuntament amb el PSNI (la policia nord-irlandesa), empreses amb presència a la zona, com Tesco, AIB, IKEA, IBM, Royal Mail i entitats de tota mena, sindicals, esportives i socials.

També hi va participar la BBC Irlanda del Nord, que durant els darrers dies ha estat al centre de la polèmica arran d’una confusió sobre si hi participava com a organització o només ho feien els treballadors a títol personal; finalment van ser els treballadors a títol personal, això sí, amb samarretes i pancarta amb les sigles BBC ben visibles. El director de la cadena al Nord, Peter Johnston, ho va justificar dient que hi havia temes legislatius en aquesta matèria i que la BBC no podia prendre partit per una de les parts.

D’altra banda, la desfilada va ser encapçalada pel flamant nou batlle de Belfast, John Finucane, del Sinn Féin i fill de l’advocat i activista pels drets humans assassinat als anys vuitanta, Pat Finucane. Al matí, Finucane va fer hissar la bandera de l’Arc de Sant Martí al City Hall (Casa de la Vila) per primera vegada a la història (a sota) i en veure tota la gentada i el bon ambient va afirmar que era un gran dia per a la ciutat.

 

Torna a dalt