Restaurat un altre senyal Éire, el número 7, a Dalkey

Restaurat un altre senyal Éire, el número 7, a Dalkey El senyal Eire 7, a Dalkey / Niall Carroll (DLRCC) via Twitter

Durant la Segona Guerra Mundial, Irlanda es va declarar neutral però els dos bàndols enfrontats, de vegades intencionadament i d’altres a causa de la baixa fiabilitat de la tecnologia existent o del desconeixement geogràfic dels pilots d’avió, feien incursions aèries sobre el territori del llavors anomenat Estat Lliure d’Irlanda.

Així doncs, el govern de De Valera va endegar una iniciativa que consistia a crear senyals fets amb pedres pintades de blanc amb la paraula Éire (Irlanda) i un número; aquests senyals, instal·lats al llarg de tota la costa, eren ben visibles des de l’aire i alertaven els pilots despistats -o no- que allò era Irlanda. 

En total se’n van crear una vuitantena, tots amb la paraula Éire -o Eire, sense accent, que així s’estalviaven feina i pintura- però cada un amb un número identificatiu únic que seguia un ordre ascendent, començant per la frontera amb el Nord a Dundalk (Comtat de Louth), fent tota la volta per la costa de l’Estat Lliure i acabant a Inishowen Head (Comtat de Donegal).

Un cop acabat el conflicte bèl·lic, que a Irlanda es va conèixer popularment com The Emergency, bona part dels Éire van desaparèixer, alguns desmuntats i d’altres coberts de vegetació, i tret d’algun cas en què s’havia mantingut intacte, com el de Ballyshannon (Comtat de Donegal), la resta van ser oblidats per tothom.

De tota manera, l’estiu del 2018, un incendi que va afectar el Bray Head (Comtat de Wicklow) va cremar els matolls que cobrien un d’aquests senyals, més concretament el número 8, i un equip de voluntaris el van restaurar amb uns quants litres de pintura blanca, recuperant la glòria d’antany i essent visible des de l’aire una altra vegada.

I ara sembla que la febre per a recuperar els Éire s’ha estès perquè aquest dimarts passat va acabar la restauració d’un altre senyal, en aquest cas el que tenia assignat el número 7, situat al Hawk Cliff de Dalkey (Sotscomtat de Dún Laoghaire-Rathdown, al sud de Dublin). L’acte va comptar amb la presència de l’exèrcit i del grup de voluntaris del Dalkey Tidy Towns, una agrupació que s’encarrega de mantenir aquesta acomodada zona de Dublin neta i endreçada i que ha participat molt activament en la restauració.

Podeu trobar més informació sobre els senyals a eiremarkings.org

Foto original 

Torna a dalt