La Marina Argentina honora el seu fundador irlandès

La Marina Argentina honora el seu fundador irlandès Placa de l'estàtua de l'Almirante Brown als molls de Dublin / Foto: Liffey

L’imponent vaixell-escola de la Marina Argentina, l’ARA Libertad, va arribar divendres passat a la capital irlandesa procedent de Londres i va atracar al Sir John Rogerson’s Quay (Dublin 2), on hi romandrà cinc dies. Aquesta és la seva novena visita a la ciutat d’ençà del 1968 i que els marins argentins vinguin tan sovint no és cap casualitat; l’explicació? Doncs que un dels fundadors de la Marina Argentina era irlandès: l’Almirante Guillermo -inicialment William- Brown, originari de Foxford (Comtat de Mayo) i un dels artífexs de la independència argentina.

Amb tot, en aquesta ocasió, els argentins no van limitar-se a visitar Dublin, on hi ha una estàtua (a sota) i una placa (foto) dedicades a Brown, molt a prop d’on ha atracat l’ARA Libertad, sinó que el gruix del contingent del vaixell va desplaçar-se per via terrestre cap a Foxford, on van desfilar orgullosament pels carrers de la població (vídeo a sota) després de celebrar una missa. L’acte, que també va comptar amb la presència d’alguns membres del Servei Naval irlandès, va acabar amb una ofrena floral a l’estàtua que Brown té a la riba del riu Moy a la seva localitat natal.

Entre els espectadors també hi havia una nodrida representació d’argentins residents a Irlanda, inclosa l’ambaixadora, Laura Bernal, que va assegurar que era un dia molt emocionant i que Brown era considerat un heroi al seu país. També ho és a Foxford, on hi ha una entitat dedicada a enfortir els vincles entre ambdós països: l’Admiral Brown Society.

D’altra banda, demà dimarts, uns cinquanta alumnes de la Foxford National School tornaran la visita als argentins anant d’excursió fins a Dublin, on pujaran a l’ARA Libertad. Posteriorment, el vaixell salparà de la capital irlandesa i creuarà l’Atlàntic fins a Boston, als Estats Units.

Font: RTÉ

Estàtua de l'Almirante Brown als molls de Dublin / Foto: Liffey 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt