Estirament de l’hora punta a l’M50, el "peak spreading"

Estirament de l’hora punta a l’M50, el "peak spreading" L'M50, la ronda de circumval·lació de Dublin / Foto: Wikipedia

Les dades de Transport Infrastructure Ireland (TII), l’agència estatal que gestiona la xarxa viària a la República, revelen que hi ha hagut un augment molt important del nombre de vehicles que circulen per l’M50 -la ronda de circumval·lació dublinesa- entre les sis i les set del matí, més concretament un 86% més d’ençà del novembre del 2014. El mateix passa a l’N40, l’anell sud de la ciutat de Cork, amb un augment percentual similar.

L’augment de trànsit en aquesta hora concreta no només s’explica per l’increment de l’activitat econòmica -que segons la patronal IBEC ha afegit a les carreteres unes 50.000 persones que van a treballar o 120.000 escolars- sinó que també hi ha molts automobilistes que, cansats dels monumentals embussos de les hores punta, han decidit de fer el desplaçament abans, un fenomen conegut com a peak spreading, és a dir, estirar l’hora punta.

Tornant a les xifres, els comptadors que TII té instal·lats entre les sortides 7 i 9 de l’M50 indiquen que aquest passat novembre, els dies feiners, entre les sis i les set del matí, hi van passar una mitjana de 8.600 vehicles; per contra, el novembre del 2014 només n’eren 4.600. Una altra dada dels comptadors és que els automobilistes són més matiners perquè el nombre de vehicles que circulen durant el darrer període de l’hora punta ha disminuït.

Amb tot, malgrat aquest estirament de l’hora punta, qualsevol accident, per lleu que sigui, provoca retencions que poden arribar a aturar el trànsit durant un període de temps que molts automobilistes consideren excessiu. Així doncs, ja hi ha veus que han demanat que es comenci a pensar en alguna alternativa, que hauria de passar, evidentment, per incentivar el transport públic, atès que en bona part del recorregut de l’M50 no hi ha espai per a ampliar els tres carrils actuals.

Font: The Irish Times  

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt