El coronavirus obliga Irlanda a retrocedir seixanta anys

El coronavirus obliga Irlanda a retrocedir seixanta anys El pub Cobblestone, a Smithfield (Dublin 7), tancat / Foto: Liffey

Diuen que la greu crisi generada pel Covid-19 suposarà un canvi a l’ordre mundial, amb la Xina esdevenint la nova gran potència planetària per davant dels Estats Units, i amb un model de societat que no tindrà res a veure amb el de les darreres dècades; de tota manera, per ara, en el cas concret d’Irlanda, la pandèmia ha fet tornar el país seixanta anys enrere, si més no pel que fa a l’obertura dels pubs el dia de Sant Patrici.

En aquest sentit, fins al 1960 els pubs tancaven el dia del Sant Patró, el 17 de març, però d’ençà d’aquell any, per la pressió del sector de la restauració, que veia que es perdia l’oportunitat de fer l’agost amb la gran quantitat d’activitats que es duien a terme i els turistes, sobretot els membres de la diàspora que venien de visita a la terra dels seus avantpassats, els pubs han romàs oberts en aquesta data tan senyalada; de fet, es va passar d’un extrem a l’altre, és a dir, de ser un dia amb llei seca a ser el dia més alcoholitzat de l’any.

I enguany, amb la crida del govern de tancar pubs i restaurants, que ha estat seguida per gairebé tots els establiments malgrat que no és obligatori si es pot mantenir la clientela respectant la distància mínima recomanada, es torna a l’extrem d’abans del 1960. Amb tot, alguns dels off-licence que han obert han assegurat que han percebut un augment de la venda, per la qual cosa s’espera que molta gent celebri Sant Patrici convidant amics a casa i això ha obligat el govern a demanar que es respecti el confinament voluntari a fi d’evitar la propagació del virus.

Un altre dia en què durant molts anys els pubs havien romàs tancats, més concretament del 1927 al 2017, era el Divendres de Pasqua, que ara fa dos anys també va sucumbir a la pressió del ram i va acabar caient del calendari de dies de llei seca, que actualment només inclou Nadal. Tanmateix, tal com està la situació, sembla que l’experiència d’obrir el Divendres de Pasqua, que enguany cau el 10 d’abril, patirà una pausa després de només dos anys assadollant les goles de l’assedegada clientela.

D’altra banda, el fet que els pubs i restaurants tanquin, pel cap baix, durant dues setmanes, tot i que fonts del sector han alertat que n’hi ha que probablement no tornaran a obrir mai més, ha deixat temporalment sense feina unes 120.000 persones, segons l’Associació de Restaurants d’Irlanda. Amb tot, el govern ha engegat la maquinària de manera urgent i ha creat un fons d’ajuda als autònoms i empreses que passin per dificultat durant la crisi. En el cas dels treballadors, hi ha un subsidi de 203 euros setmanals que, a fi d’evitar aglomeracions a les oficines del Servei d’Ocupació, es pot sol·licitar via internet -> AQUÍ.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt