Torna el Divendres de Pasqua sec dos anys després
L’any 2018, després d’haver batallat durant molt de temps contra l’obsoleta llei que prohibia la venda d’alcohol el Divendres de Pasqua, els pubs van poder obrir les portes de bat a bat a l’assedegada clientela que d’ençà del 1927 no podia assadollar la seva set durant aquest dia concret. Així doncs, el calendari va restar amb un sol dia amb Llei Seca: el dia de Nadal, que d’altra banda, no és gens sec tenint en compte la quantitat de beguda que es consumeix als dinars familiars, sobretot durant la llarga sobretaula.
Tanmateix, els canvis sense precedents provocats per la implementació de mesures que miren d’evitar la propagació del coronavirus també han afectat els pubs, que fa setmanes que romanen amb la persiana abaixada per ordre del govern atès que, en bona part dels casos, essent un lloc petit i tancat i amb molt de caliu humà, no permeten de respectar la distància mínima de seguretat de dos metres.
Així doncs, es podria dir que l’alegria del Divendres de Pasqua als pubs només ha durat dos anys, el 2018 i el 2019, i s’ha tornat enrere, més concretament fins al 1927, que és quan va entrar en vigor la llei que regulava l’horari i dies d’obertura dels pubs. Curiosament, el dia de Sant Patrici, el disset de març, també hi havia Llei Seca, cosa que no va canviar fins a principi dels seixanta i que amb el pas del temps va fer que es passés d’un extrem a l’altre perquè el dia del Sant Patró va esdevenir el més alcoholitzat de l’any.
A més, enguany hi ha l’agreujant que no es pot esquivar la Llei Seca com es podia fer abans amb una sèrie d’excepcions -o escletxes legals- que permetien d’assaborir una pinta en alguns llocs concrets. De tota manera, alguns off-licence -establiments comercials amb autorització per a vendre begudes alcohòliques- romanen oberts i els més assedegats poden anar-hi a comprar per després mirar de passar millor el confinament. De fet, segons fonts del ram, el consum ha augmentat fins a un volum molt semblant al de Nadal.