La commemoració dels Fets de Pasqua passa de puntetes

La commemoració dels Fets de Pasqua passa de puntetes Lectura de la Proclamació davant del GPO / Foto: Óglaigh na hÉireann

Cada Diumenge de Pasqua, el carrer O’Connell (Dublin 1) i més concretament la zona de davant del GPO (General Post Office) amb les seves imponents columnes que encara conserven els impactes de bala és l’escenari on Irlanda commemora solemnement l’aniversari dels Fets de Pasqua del 1916, que van tenir lloc la darrera setmana d’abril però que es fa coincidir amb la Pasqua i no amb el dia exacte del 1916, que va ser el dilluns 24 d’abril, per la qual cosa el dia no sol coincidir gairebé mai.

De tota manera, la crisi sense precedents creada pel coronavirus ha fet que enguany els actes hagin estat radicalment diferents als anys anteriors, sobretot amb relació a l’assistència de públic i de participants. En aquest sentit, seguint l’estricta ordre de confinament decretada pel govern ara fa unes setmanes i que ha estat ampliada fins al cinc de maig, la cerimònia va fer-se igualment al carrer O’Connell però sense espectadors ni desfilada de l’exèrcit.

Això sí, el que no va mancar va ser la lectura de la Proclamació d’Independència per part del Capità Darren Reilly a semblança del que va fer James Connolly fa cent quatre anys en nom del Govern Provisional. La commemoració va tenir un altre punt de referència, l’Áras an Uachtaráin (Casa del President), on el President Michael D. Higgins va col·locar una corona de llorer al jardí i va fer sonar la campana en record de totes les víctimes dels Fets de Pasqua.

Per ara, a banda de tota mena d’esdeveniments esportius, culturals i festius, el confinament obligatori ja ha fet suspendre la tradicional desfilada de Sant Patrici, que cada any aplegava més de mig milió de persones als carrers del centre de Dublin, i la Pride Parade, que se celebra cada any a final de juny però que els organitzadors ja han posposat fins al setembre, tot i que s’haurà de veure com evoluciona la situació.

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt