6.666 avortaments durant el primer any en què fou legal

Amb l’abolició -via referèndum celebrat el vuit de maig del 2018- de la vuitena esmena de la Constitució, que atorgava els mateixos drets a la mare i al fetus restringint així l'avortament a casos molt concrets, els hospitals de la República d’Irlanda van començar a practicar interrupcions de l’embaràs a partir del primer de gener del 2019, amb un procediment que varia segons les setmanes de gestació o l’estat de salut dels implicats.
En aquest sentit, fins a les nou setmanes de gestació, l’avortament es fa mitjançant la ingestió de pastilles proporcionades pels metges de capçalera; per contra, en cas que es tracti d’un embaràs d’entre nou i dotze setmanes, d’un fetus amb problemes o de situacions de risc per a la mare, s’ha d’anar a un hospital maternal.
I ahir, el Servei de Salut va publicar les xifres referents al 2019, és a dir, el primer any en què avortar era legal. En total es van comptabilitzar 6.666 avortaments, dels quals 6.542 van ser durant les primeres setmanes d’embaràs -període en què no calia justificar res-, cent van estar relacionats amb condicions que molt probablement haurien acabat amb la mort del fetus i vint-i-quatre perquè hi havia un risc per a la vida de la mare.
Pel que fa a les xifres per comtat, òbviament els llocs on van practicar-se més avortaments van ser els més poblats, amb Dublin encapçalant la llista amb 2.493, seguit de Cork (606), Kildare (295), Galway (280) i Meath (252). A l’altra banda hi ha la Irlanda rural, no només per la baixa densitat de població sinó també per la influència religiosa, amb Roscommon (43), Monaghan (36) i Leitrim (27).