La càpsula del temps russa només ha durat dos anys

La càpsula del temps russa només ha durat dos anys El 50 Years of Victory anant cap al Pol Nord / Foto: Poseidon Expeditions

Ara fa uns dies, Sophie Curran i Conor McGlory, dos surfistes que miraven com estaven les onades a la platja de Cnoc Fola, a l’oest de Donegal, van veure que entre unes roques hi havia un objecte molt estrany, de metall i forma cilíndrica. En un primer moment es van espantar una mica pensant que podria ser una bomba o les cendres d’algú, però després de consultar el germà de Curran, van arribar a la conclusió que no era perillós d’obrir el cilindre.

I un cop obert, a l’interior hi van trobar fotografies, cartes i objectes del 50 Years of Victory, el vaixell de la companyia Poseidon Expeditions d’on provenia, fins i tot amb un itinerari. Al principi va ser una mica difícil d’entendre res perquè bona part dels textos eren escrits en ciríl·lic; tanmateix, n’hi havia algun en anglès i fou d’aquesta manera com van començar a lligar caps, fins al punt de poder identificar una de les passatgeres, de nom Sveta i resident a Sant Petersburg, mitjançant un compte d’Instagram.

Segons els va explicar la dona russa en una conversa via Zoom, el cilindre va ser abandonat al gel del Pol Nord l’any 2018 durant un creuer amb el vaixell trencagel 50 Years of Victory amb l’objectiu habitual de les càpsules del temps, és a dir, que la trobés algú al cap d’un munt d’anys, com il·lusament i errònia apuntava una de les cartes del cilindre; tanmateix, la broma només ha durat dos anys tot i els quatre mil quilòmetres de distància.

Òbviament, després de la sorpresa inicial, la troballa ha provocat una forta decepció a l’Sveta, no només per la curta durada de l’experiment sinó també perquè, molt probablement, és una conseqüència més de l’accelerat desglaç que pateix l’Àrtic. D’altra banda, un cop s’acabi de traduir les cartes escrites del rus, tots els documents i objectes del cilindre seran exposats en un museu local o en algun pub de la zona.

Font: RTÉ

Foto original

Torna a dalt