Allau d’objeccions a l’alberg de la Casa del Morts de Joyce
El mes passat, l’ajuntament de Dublin va donar el seu vistiplau al projecte de conversió de l’edifici localitzat al número 15 d’Usher’s Island (Dublin 8) en un alberg amb 56 llits. Si l’establiment per a turistes es fes en un altre lloc, molt probablement la notícia hauria passat desapercebuda, però aquest edifici té la seva història i és que fou aquí on va tenir lloc el sopar del capítol Els Morts, el darrer dels quinze inclosos a Dublinesos de James Joyce -el més llarg, amb 15.952 paraules-, que també va ser recreat al cinema l’any 1987 pel director John Huston, amb algunes escenes essent gravades en aquest mateix edifici.
És per això que, segons el digital The Journal.ie, el projecte que els promotors Fergus McCabe i Brian Stynes han preparat per a l’edifici ha rebut una forta allau d’objeccions, algunes de gent anònima, sobretot amants de l’obra de Joyce, però d’altres de ben coneguts, com l’escriptor Colm Tóibín o An Táisce, l’entitat que malda per a conservar el patrimoni arquitectònic d’Irlanda de les urpes dels especuladors i dels promotors sense escrúpols.
De fet, fa uns mesos, el projecte ja va ser criticat durament per l’Irish Georgian Society (IGS), una entitat que de fa molts anys vetlla per la conservació dels edificis georgians, un estil arquitectònic que s’estilava molt al Dublin de fa 250 anys i que té com a característiques principals el maó vermell, els sostres alts i les finestres rectangulars alineades simètricament.
Segons l’IGS, l’edifici és una estructura protegida -amb l’Inventari Nacional de Patrimoni Arquitectònic identificant-la com La Casa dels Morts de James Joyce- i això prohibeix de fer-hi obres que alterin substancialment la seva fisonomia. Amb tot, el projecte d’alberg requeriria unes quantes modificacions, tant enderrocs com construcció de noves estructures, sobretot a la banda del darrere, unes alteracions que, a parer de l’IGS, li farien perdre el seu caràcter històric i anirien en contra de les bones pràctiques de conservació.
En aquest sentit, l’IGS considerava que l’edifici no va ser construït amb la finalitat d’allotjar un establiment d’aquestes característiques i que desenes de persones anant amunt i avall, a banda dels serveis habituals d’un allotjament hoteler, tindrien un impacte molt negatiu a llarg termini. Així doncs, l’entitat arquitectònica va recomanar que es rebutgés la sol·licitud de permís urbanístic i que se cerqués un altre ús més adient per a l’edifici, com un centre cultural dedicat a l’obra de Joyce.
L’immoble va ser construït cap a l’any 1775 per encàrrec del marxant de gra Joshua Pim; té un soterrani (basement), planta baixa i tres pisos, amb decoració neoclàssica. Joyce coneixia molt bé l’edifici perquè cap al 1890 hi vivien les seves tietes-àvies. D’altra banda, entre els anys 2002 i 2003 es va construir un pont al davant, que va tenir en compte la història de l’edifici perquè se’l va anomenar James Joyce Bridge.
ACTUALITZACIÓ 21/04/2021: An Bord Pleanála ha donat el seu vistiplau al projecte d’alberg per a la Casa dels Morts de Joyce. Podeu trobar més informació AQUÍ.