La versió Irish del negre de Banyoles, desclassificada

La versió Irish del negre de Banyoles, desclassificada El Royal College of Surgeons of Ireland / Foto: MarkSullivanRCSI

A final de cada desembre, el govern irlandès desclassifica documents de fa trenta anys i ara ha estat el torn del 1990, un any que, igual que els anteriors i arran del conflicte nord-irlandès, va estar dominat per les tenses relacions entre Irlanda i el Regne Unit, que en aquella època tenien com a primers ministres els controvertits Charles Haughey i Margaret Thatcher -la Dama de Ferro-, respectivament.

De tota manera, hi havia altres temes que, per diversos motius, es van voler mantenir en secret tant com fos possible, com és el cas de les restes humanes -el crani- d’un aborigen australià que hi havia al Reial Col·legi de Metges d’Irlanda (RCSI); una història força semblant a la del boiximà que hi havia hagut al Museu Darder de Banyoles (el Pla de l’Estany).

En aquest sentit, Gerry Adams, llavors president del Sinn Féin, i tres membres de l’Aboriginal Centre of Tasmania van treure el tema, que va agafar molta volada a la premsa i que va generar una brega política en què es va titllar el fet de guardar el crani d’un aborigen australià de racista. Adams va escriure una carta a Haughey alertant que no retornar el crani podria considerar-se una manca total de sensibilitat vers el poble aborigen australià.

Finalment, l’RCSI va decidir tornar el crani a Austràlia, però sembla que l’ambaixada australiana, no volien gaire fanfàrria. En aquest sentit, l’Aboriginal Centre of Tasmania va convidar Haughey a la cerimònia de traspàs del crani, que havia de tenir lloc a l’ambaixada australiana, malgrat que sembla que la delegació diplomàtica no en sabia res i que quan se’n va assabentar va assegurar de no voler-ne fer gaire publicitat a fi de no avergonyir encara més l’RCSI, demanant que l’afer es tractés de tan sensiblement com fos possible.

Font: Irish Independent

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt