Les campanes de les esglésies no tenen qui les toqui

Les campanes de les esglésies no tenen qui les toqui El campanar de Saint Patrick's, a Dublin / Foto: Liffey

L’Església Catòlica a Irlanda pateix una greu crisi d’hàbits que fa que cada vegada sigui més difícil de cobrir les places de capellà a les parròquies repartides arreu del territori, un problema que, per ara, s’ha resolt important capellans de països del Tercer Món o fent que un capellà digui la missa en més d’una parròquia. I si no n’hi hagués prou amb la manca de capellans, ara s’hi ha d’afegir la manca de campaners.

En aquest sentit, a Irlanda encara hi ha més de trenta-cinc esglésies amb campanar funcionant de manera totalment manual i segons Michael Ryan, de la parròquia de Taney, al barri de Dundrum (Dublin 14), es necessiten urgentment persones que sàpiguen tocar les campanes o que tinguin interès en aprendre’n. Ryan alerta que la professió agonitza a tot el país i és per això que, de fa uns anys, miren de reclutar tanta gent com sigui possible, assegurant que és un entreteniment molt interessant.

Durant una entrevista al programa Lunchtime Live d’ahir a l’emissora de ràdio Newstalk, Ryan va explicar que la gent es pensa que això de tocar campanes es basa només a moure unes cordes amunt i avall, fent soroll com si fos música, però no, és més aviat una pràctica basada en els números, a cada un dels quals s’assigna un so i que es combinen de manera diferent segons allò que es vulgui anunciar.

D’altra banda, una oient que va trucar al programa va explicar que ja feia tres anys que tocava les campanes després d’haver respost a un anunci aparegut en un diari. La dona va assegurar que era una activitat molt divertida, però que, depenent de la tonada, requeria una mica de pràctica; a més, de tant en tant es fan excursions cap a altres campanars, per la qual cosa es coneix molta gent.

Per a més informació, podeu visitar el web bellringingireland.org

Font: Newstalk

Torna a dalt