El runners del Phoenix Park hauran de córrer sense llum

El runners del Phoenix Park hauran de córrer sense llum Entrada al Phoenix Park per Parkgate Street / Foto: Liffey

En una època de pandèmia com l’actual, hi ha força gent que a l’hora d’esbargir-se i de cremar les calories acumulades durant el confinament diari tria l’opció d’anar a córrer i un dels millors llocs per a fer-ho és el Phoenix Park que, segons diuen, és el parc urbà més extens d’Europa. A més, la seva orografia plana -llevat de l’entrada per Parkgate Street (Dublin 7) i algunes zones properes al Liffey- i la recta que el travessa de punta a punta -la Chesterfield Avenue- el fan ideal per als runners, que hi van a totes hores.

Tanmateix, en aquests mesos en què a les cinc ja no hi ha llum -o fins i tot abans si el cel és ennuvolat-, els runners han de córrer gairebé a les fosques perquè els fanals de gas que hi ha a la carretera principal no fan gaire llum. És per això que el regidor ecologista Darcy Lonergan va demanar a l’Oficina de Treballs Públics (OPW), l’ens públic que s’encarrega del manteniment del parc, d’instal·lar un sistema d’enllumenat que, no només facilités les coses als corredors, sinó que també encoratgés la gent a anar-hi a fer una volta al vespre i fes augmentar la sensació de seguretat, sobretot a les dones.

La resposta de l’OPW ha vingut de la mà de la superintendenta en cap del parc, Margaret Gormley, que ha rebutjat la idea adduint que això crearia contaminació lumínica i que pertorbaria la vida dels animals que viuen a la zona. Gormley ha explicat que volen que els ciutadans gaudeixin del parc sempre que vulguin, però que desencoratgen la gent d’anar-hi a córrer durant la nit, tot i reconèixer que hi ha gent que ho fa.

Amb relació als fanals de gas, els van instal·lar a mitjan segle XIX i fan del Phoenix Park un dels darrers llocs d’Europa on encara s’empra aquesta font d’energia. Segons Gormley, la baixa intensitat de la llum d’aquests històrics fanals permet de mirar les estrelles, a banda que no tenen cap impacte negatiu sobre les espècies pol·linitzadores. Pel que fa a la seguretat, Gormley ha recordat que cadascú ha d’analitzar el risc de les seves accions i que allò no és una vorera d’un carrer sinó que és un parc.

Al torn de rèplica, Lonergan ha assegurat que només volia millorar la il·luminació a Chesterfield Avenue, on habitualment hi ha un alt volum de trànsit que fa que, probablement, molts animals del parc no s’hi acostin, per la qual cosa, una llum més intensa i més soroll no tindrien cap impacte sobre la fauna.

Font: The Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt