50.000 euros per a qui resolgui el problema de la brossa

50.000 euros per a qui resolgui el problema de la brossa Bossa de brossa amb adhesiu de pagament / Foto: Liffey

A bona part de la ciutat de Dublin, la recollida de la brossa es fa mitjançant un sistema de cubells amb rodes (wheelie bins) operat per diverses empreses privades, que tenen diferents sistemes tarifaris, però que normalment cobren un import fix -com una subscripció- més un de variable per cubell recollit, o fins i tot n’hi ha que cobren per pes.

Fa anys, el servei era municipal, però va privatitzar-se perquè era altament deficitari; d’altra banda, la transició cap al sector privat va ser força caòtica i hi va haver una guerra sense quarter entre operadors, amb menció especial per a la que van protagonitzar Greyhound i City Bin, tot i que al cap d’un temps la situació va calmar-se i fins i tot hi havia sospites que els dos antics rivals havien format un càrtel encobert.

Amb tot, a les zones més cèntriques, on hi ha més volum de vianants, no seria gens pràctic de deixar el cubell a la vorera i és per això que s’hi deixa una bossa de plàstic de color negre, com les de tota la vida, que ha de tenir un adhesiu demostrant que s’ha pagat un operador de recollida. El problema és que moltes bosses s’esquincen, sigui per una bretolada o per l’acció d’animals com gats o gavines, i massa sovint, sobretot quan fa vent, tot allò que hi havia a l’interior de la bossa queda escampat pel carrer.

Així doncs, l’ajuntament de Dublin ha convocat un concurs d’idees en què hi pot participar tothom i que té un premi de 50.000 euros, a repartir, a tot estirar, entre tres propostes. Segons Mannix Flynn, regidor independent i un dels històrics del ple municipal, el tema ja fa temps que era sobre la taula i és que la solució de les bosses de plàstic només era temporal. Flynn ha assegurat que, evidentment, qualsevol altre sistema que s’implementi haurà de funcionar millor que l’actual i suggereix que es faci més separació de residus i que augmenti la freqüència de recollida a dues o tres vegades a la setmana; ara el camió només passa un dia.

Font: Newstalk

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt