Royal Canal Greenway, la més llarga de les vies verdes
Ahir va entrar en servei la Royal Canal Greenway que, amb cent trenta quilòmetres de recorregut, és la via verda més llarga d’Irlanda, afegint així més opcions als amants de fer turisme amb bicicleta per a l’estiu vinent -que molt probablement serà d'staycation-, això sí, sempre que s’aixequi la restricció actual de no ultrapassar el límit de cinc quilòmetres, perquè, altrament, la nova infraestructura romandria fora de l’abast de gairebé tothom.
La via verda segueix el Royal Canal, que d’aquí li ve el nom, una via d’aigua construïda ara fa 225 anys, quan el transport fluvial va ser vist com el futur, tot i que l’alegria aquàtica no va durar gaire i el ferrocarril va acabar abocant a la fallida les empreses que hi havien invertit una quantitat ingent de diners. Amb tot, el canal ha romàs a lloc i avui serveix per a atraure turisme i dinamitzar l’economia d’aquesta zona de les Midlands.
Al llarg dels cent trenta quilòmetres hi ha barcasses, noranta ponts, trenta-tres rescloses, disset dàrsenes i quatre aqüeductes, a banda de diversos punts d’interès que li donaran un toc més cultural i històric -fou un dels camins de la Gran Fam a mitjan segle XIX-. A més, hi ha petits ramals que augmenten l’oferta turística i el fet de ser un terreny totalment pla, facilitarà les coses als qui només volen veure rampes quan són escarxofats al sofà de casa mirant l’etapa del Tour que passa pel Tormalet o pel provençal Ventor.
La construcció de la via verda ha requerit una inversió de dotze milions d’euros i l’obra ha estat coordinada per Waterways Ireland, l’ens públic que gestiona els cursos d’aigua de la República, que ha treballat conjuntament amb el departament de Transport, Transport Infrastructure Ireland i els quatre County Councils per on passa: Kildare, Longford, Meath i Westmeath.