A l'hora de vaccinar sembla que també hi ha classes

A l'hora de vaccinar sembla que també hi ha classes Exterior de la seu de VHI a Dublin / Foto: Liffey

Fins ara, els criteris de vaccinació han estat definits per l’edat, el risc en cas de contagiar-se i l’ofici, per la qual cosa, els que han rebut la dosi són els de més de setanta anys, els qui tenen una patologia que podria agreujar-se en cas de contagi i treballadors essencials, principalment, personal sanitari. De tota manera, ahir, durant la reunió del consell de ministres, el govern va decidir de canviar el model i fer com al Regne Unit, és a dir, que un cop vaccinada la població de risc, l’únic criteri serà el de l’edat, amb grups de deu anys (64-55, 54-45, etc.). Més informació, AQUÍ.

Òbviament, això no ha agradat gens a alguns col·lectius, que han treballat de valent durant el darrer any de pandèmia, amb l’agreujant que, fent-ho a la primera línia, han estat molt més exposats al risc; és el cas dels gardaí i dels mestres d’escola. En aquest sentit, l’Association of Garda Sergeants and Inspectors ha criticat la mesura definint-la com a gest d’escassa consideració per a la seva feina i l’Irish National Teachers Organisation ha denunciat que això és un abandonament dels grups que treballen a la primera línia.

D’altra banda, l’actualitat sobre la Covid-19 ha tornat a tenir el dublinès Beacon Hospital com a centre d’atenció després que se sabés que algunes dosis sobreres del vaccí fossin administrades a uns vint mestres de la Saint Gerard’s School, una escola catòlica privada de Bray on, casualment, estudien els fills del director general del Beacon Hospital, Michael Cullen. I per si no n’hi hagués prou, ara també s’ha sabut que John O’Dwyer, director general de VHI, la mútua asseguradora pública, també va rebre una dosi al Beacon; VHI ha endegat una investigació i ha apartat temporalment O’Dwyer de la direcció.

Amb tot, aquesta polèmica confirma que a Irlanda hi ha unes elits que són per damunt de la resta de ciutadans i darrerament, a Twitter s'ha popularitzat el haixtag #jabsfortheboys (dosis per als nois), substituint així el clàssic jobs for the boys, que tradicionalment ha fet referència al repartiment descarat de càrrecs entre els nois de les elits irlandeses en departaments, institucions, agències estatals i quangos de tota mena.  

Tornant al Beacon, l’hospital ja va ser durament criticat ara fa unes setmanes quan, inicialment, va declinar de signar un contracte amb el Servei de Salut a fi d’oferir llits d’aquest centre sanitari privat en cas que la sanitat pública ultrapassés la seva capacitat, com es temia al gener a causa de l’augment desmesurat de casos. El Beacon va adduir que el contracte signat durant la primera onada havia deixat l’hospital gairebé buit, amb l’agreujant que va tenir un alt cost per al contribuent, però finalment va acabar cedint.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt