Amb tant de bon temps, arriben les restriccions d’aigua

Amb tant de bon temps, arriben les restriccions d’aigua Aigua rajant de l'aixeta / Foto: Liffey

La infraestructura de captació i conservació d’aigua a Irlanda s’adapta a la seva meteorologia, amb pluges regulars, però no gaire intenses, i és per això que només hi ha uns dipòsits d’aigua, anomenats reservoirs, que no tenen res a veure amb els embassaments d’alta capacitat tan habituals als països mediterranis, a banda que les masses d’aigua més extenses, situades a la conca del Shannon, el riu amb més cabal de l’illa, tenen la funció de produir energia elèctrica més que no pas de fer de reserva d’aigua.

Així doncs, al cap de només uns dies de l’inici d’un episodi de calor i de temps assolellat, sempre arriba l’amenaça de restriccions d’Irish Water i el present període d’altes temperatures, que dissabte van ultrapassar els 31 graus al comtat d’Armagh, no n’ha estat cap excepció, amb l’agreujant que Met Éireann ha anunciat que aquesta tònica continuarà durant tota la setmana. Un altre problema és l’estat de les canonades, algunes de les quals datant de l’època victoriana, que fa que en alguns llocs es perdi més de la meitat de l’aigua pel camí.

Per ara, les restriccions són puntuals en zones on les reserves són baixes i només es fan a la nit, com a Portlaoise i Longord, tot i que a Donegal, Kerry i Wexford ja s’ha demanat a la població d’emprar el mínim possible d’aigua a fi d’evitar-les. D’altra banda, les reserves per al Gran Dublin es mantenen estables, però també s’ha fet una crida a la contenció, sobretot en aquesta època de l’any en què no hi ha escola i molts infants i adolescents miren de passar la calor jugant a la piscina inflable muntada al jardí de la semi-detached.

Un altre problema, en aquest cas causat per la Covid-19, és que molts irlandesos han decidit de no anar a l’estranger i fer les vacances a Irlanda, és a dir, practicar l’staycation, i això ha fet augmentar -en alguns llocs fins i tot doblar- la demanda d’aigua en algunes zones turístiques. Segons Irish Water, és en aquests llocs, on la demanda supera la capacitat de producció d’aigua, on hi ha més risc de futures restriccions.

La companyia també ha fet les recomanacions habituals per a estalviar aigua, com evitar dutxes llargues, tancar l’aixeta mentre hom es renta les dents o s’esbandeix les mans, a l’hora de regar la gespa emprar un vaporitzador o fins i tot no regar-la -assegurant que quan torni a ploure es recuperarà ben de pressa- i posposar uns dies la neteja de superfícies o objectes, com el terra del garatge o el cotxe, que poden esperar.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt