El confinament provoca un augment del 29% en divorcis

El confinament provoca un augment del 29% en divorcis La núvia de Dublin Bus quan tot era de color de rosa / Foto: Liffey

Això de treballar des del menjador de casa ha estat lloat per molts experts laborals i de noves tendències arran de la millora en la qualitat de vida per als que passaven molt de temps desplaçant-se cap a la feina o els que cercaven la conciliació familiar, però d’altra banda, els diversos confinaments de l’any passat van agreujar la situació d’algunes parelles, a qui conviure durant tot el dia sota del mateix sostre va passar factura.

En aquest sentit, les dades del report anual publicat pel Servei Judicial revelen que l’any passat les demandes de divorci van augmentar un 29% respecte a l’any anterior, en què no hi havia pandèmia ni confinaments, l’increment més alt d’ençà de la implementació de la Llei del Divorci l’any 1997. En xifres absolutes, hi va haver 5.250 demandes, essent les dones les més actives: un 75% de les demandes presentades als jutjats i un 84% de les de l’Alta Cort. Una altra cosa que va augmentar durant el 2020 -un 12%- foren les denúncies per violència domèstica, un problema que durant els darrers cinc anys ha crescut un 65%.

Segons el report, hi ha una evidència clara que la pressió sobre la vida familiar va ser molt alta a causa del fet d’haver de passar molt de temps tancats a casa en parella i amb la canalla, que seguien el curs escolar des de casa -o això feien veure-, de no poder sortir de l’àrea local durant els períodes en què hi havia restriccions de mobilitat o l’angoixa generada per la pèrdua de feina, atès que el nombre d’aturats va ultrapassar els 600.000 just al final del primer confinament, entre maig i juny del 2020.

Per a Frank Clarke, el Jutge en Cap, el 2020 va ser un any sense precedents per al sistema judicial irlandès, en què van haver de prendre decisions molt de pressa a fi d’adaptar-se a la nova situació, amb algunes decisions que, en circumstàncies normals, haurien trigat mesos o fins i tot anys a prendre’s. D’altra banda, les restriccions han fet alguns casos s’hagin endarrerit i hauran de passar pel jutjat durant els mesos vinents.

 

Torna a dalt