El Servei Naval d'Irlanda celebra el seu 75è aniversari

El Servei Naval d'Irlanda celebra el seu 75è aniversari Celebració del 75è aniversari / Foto: Irish Naval Service via Twitter

Tot i que en aquest moment passa per una situació delicada a causa de la crisi de manca de personal que de fa anys afecta tot l’exèrcit irlandès, ahir el Servei Naval va celebrar amb orgull el seu 75è aniversari amb una pomposa cerimònia que va tenir els ports de Dún Laoghaire i de Dublin d’escenaris principals.

Començant al port de Dún Laoighaire amb una inspecció de la Guàrdia d’Honor per part del ministre de Defensa, Simon Coveney, i una salva de salutació per a anunciar l’aniversari, el ministre i el grup acompanyant -incloses les autoritats locals- van salpar cap a Dublin a bord de la patrullera LÉ Samuel Beckett, arribant a destinació al migdia.

A l’arribada al port de la capital van ser saludats des de l’aire per un esquadró de la Força Aèria i el ministre també va acceptar la salutació dels tres vaixells navals ja atracats al moll de Sir John Rogerson. A mitja tarda, els quatre vaixells -el Beckett, el Joyce, el Shaw i el Yeats, que són els més nous de la flota- van obrir les portes -o escotilles- al públic a fi que els ciutadans poguessin copsar-ne l’interior en el marc de la iniciativa Meet the Fleet (Troba’t amb la Flota), això sí, respectant totes les restriccions per la Covid.

Durant la cerimònia, Coveney va elogiar tots els homes i dones del Servei Naval, del passat i del present, per la seva dedicació i excel·lència, i les seves famílies pel seu compromís i suport, remarcant que -en paraules del ministre- la vostra dedicació al servei, a la seguretat marítima, al medi marí i als vostres companys, és evident en la professionalitat i constància amb què heu assumit les funcions assignades pel Govern en els darrers setanta-cinc anys.

Per la seva banda, el cap de gabinet va agrair a tots els membres del Servei Naval, passats i presents, el seu compromís i dedicació: Estic molt orgullós de tots els que serveixen, han servit i donen suport al Servei Naval. Tant se val en quines tasques, ja sigui en patrulles de vigilància i protecció de la pesca, operacions importants de cerca i salvament, operacions de lluita contra el terrorisme i el contraban de drogues o operacions humanitàries multinacionals; la manera desinteressada de fer front a aquests reptes reflecteix l'esperit de les generacions que us segueixen i inspira a la següent a marcar la diferència. Estic honorat de celebrar amb tots vosaltres el vostre 75è aniversari; gràcies pel vostre servei i sacrifici.

El Servei Naval, com a principal agència marítima de l’Estat, manté una presència constant durant les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any a l’enorme i rica jurisdicció marítima d’Irlanda, defensant els seus drets sobirans. Tot i que la seva tasca quotidiana principal és la de proporcionar un servei de protecció de la pesca d’acord amb les obligacions de l’Estat com a membre de la Unió Europea, també realitza un ampli ventall de tasques no relacionades amb la pesca.

El Servei Naval fa setanta-cinc anys, però el que va ser el seu embrió es remunta set anys abans, quan el maig de 1939, el govern irlandès va fer una comanda de dos vaixells torpediners a motor (MTB) a la Gran Bretanya, que es convertirien en els primers vaixells navals d’Irlanda. L'esclat de la Segona Guerra Mundial va accelerar el procés de creació d'alguna mena de Marina, atès que Irlanda necessitava tenir la seva pròpia flota naval per tal de mantenir la seva neutralitat; així doncs, la comanda de torpediners va augmentar de dos a sis i el Servei de Vigilància Marina i Costanera es va establir el setembre del 1939.

El 1941 el Servei de Marina estava format per deu embarcacions (sis torpediners a motor més quatre vaixells variats) i uns tres-cents membres distribuïts en tota mena de rangs. Les seves tasques durant la guerra van incloure la col·locació de mines, la regulació dels vaixells mercants, el manteniment dels ajuts a la navegació i la protecció de la pesca. Al final de la guerra, el 1945, es va dissoldre el Servei de Vigilància Costanera i al Servei de Marina se li va assignar un paper força irrellevant.

Amb tot, el setembre del 1946 el govern va decidir que el Servei de Marina es convertís en un component permanent de les Forces de Defensa i és així com va néixer el modern Servei Naval irlandès que coneixem avui.

 

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt