Roger Casement torna a Dún Laoghaire 115 anys després

Roger Casement torna a Dún Laoghaire 115 anys després Estàtua de Sir Roger Casement / Foto: DLRCC - Peter Cavanagh Photography

Roger Casement va tornar ahir a Dún Laoghaire amb la inauguració d’una estàtua de tres metres d’alçada situada al final del nou embarcador inclòs al projecte de banys que actualment està en construcció. L’estàtua va ser encarregada -via concurs públic- pel Dún Laoghaire-Rathdown County Council a l’escultor Mark Richards a fi d’homenatjar Casement, nascut a Sandycove el 1864 i que va ser un dels primers defensors internacionals dels drets humans; amb tot, fou executat arran de la seva implicació en els Fets de Pasqua del 1916.

Casement va ser clarament un dels personatges irlandesos més interessants entre el final del segle XIX i principi del XX: es va incorporar a la funció pública de l’Imperi Britànic i va ocupar diversos càrrecs consulars arreu d’Àfrica, temps durant el qual va investigar i produir un molt influent report sobre els greus abusos dels drets humans que empreses comercials europees duien a terme al Congo belga.

En aquest sentit, l’Associació per a la Reforma del Congo, que va ajudar a fundar, era un prototip d’organització moderna en la defensa dels drets humans. Posteriorment, va informar dels abusos perpetrats contra els treballadors del cautxú al Brasil, fet pel qual va ser nomenat cavaller el 1911.

La vida de Casement va canviar de rumb a mesura que es va interessar cada vegada més pel nacionalisme irlandès. Va dimitir de la Foreign Office el 1913 i va dedicar les seves energies a la independència de l’illa, viatjant per molts països, sobretot els Estats Units i Alemanya, a la recerca de suport econòmic i material per a un aixecament contra l’ocupant britànic.

El Divendres de Pasqua del 1916 va desembarcar des d’un U-boat alemany a Banna Strand, una platja del comtat de Kerry, on va ser arrestat immediatament. Quan va ser traslladat a Londres a fi de ser processat, la seva última visió d’Irlanda va ser des del vaixell al port de Dún Laoghaire, a prop del lloc del seu naixement. Al final del judici d’alta volada, va ser declarat culpable d’alta traïció i executat a la presó londinenca de Pentonville el 3 d’agost del 1916. El 1965 les seves despulles van ser retornades a Irlanda per a ser enterrades.

Casement era un irlandès extraordinari que va utilitzar la seva veu per a desafiar l’statu quo i l’explotació incontrolada de persones i recursos naturals. El seu llegat continua sent d’una forta rellevància per al món contemporani i les seves preocupacions sobre l’impacte humà i mediambiental de les cadenes de subministrament comercial segueixen sent totalment rellevants avui en dia.

D’altra banda, les obres del projecte de nous banys de Dún Laoghaire estan molt avançades i tot i que es preveia que finalitzessin el desembre del 2021, amb la Covid i altres factors aliens al projecte, és probable que les obres acabin cap a final de la primavera vinent. El cost previst actual és de 13,5 milions d’euros, un import que inclou la reforma de l’antic Pavelló de Banys, la construcció d’un nou embarcador per tal de facilitar l’accés a l’aigua per a nedar i la creació d’un camí nou entre Newtownsmith i l’escullera est.

Torna a dalt