Festiu dedicat a la santa que convertia aigua en cervesa?

Festiu dedicat a la santa que convertia aigua en cervesa? Pub homenatjant Santa Brígida tota la setmana / Foto: Liffey

Fa uns dies, el president nord-americà Joe Biden -amb avantpassats a la població de Ballina, al comtat de Mayo- va visitar el Papa Francesc al Vaticà i entre altres coses li va etzibar que segurament era el primer irlandès que es trobava que no havia begut alcohol, un graciós comentari de Biden que va tornar a generar el debat sobre si la broma d’associar els irlandesos amb les begudes alcohòliques no estava massa gastada.

Tanmateix, sembla que trencar l’estereotipat vincle entre irlandesos i alcohol no és gens fàcil, com ho demostra el fet que el nou festiu que el govern vol crear per tal de commemorar l’esforç col·lectiu fet pel país durant la pandèmia té el primer de febrer com a dia amb més números, tant perquè trencaria un llarg període sense festius -dos mesos i mig- com perquè seria el primer dedicat a una santa; ara n’hi ha dos dedicats a sants: Patrici i Esteve.

I quin sant se celebra el primer de febrer? Santa Brígida. Què va fer Santa Brígida? Doncs segons va explicar ahir la periodista Brenda Power al programa The Hard Shoulder, a l’emissora Newstalk, la llegenda diu que va fer miracles una mica a l’estil de Jesucrist, que convertia aigua en vi, tot i que la santa ho feia en versió irlandesa, és a dir, que convertia aigua en cervesa; entre els seus cops més sonats hi va haver convertir aigua en cervesa per a divuit esglésies o per a una comunitat de leprosos, esdevenint la santa patrona de la cervesa.

D’altra banda, amb només nou festius, Irlanda és un dels països de la Unió Europea que en té menys, tot i que estan assegurats al 100% i és que si cauen en cap de setmana, es traslladen al primer feiner hàbil. Actualment, els bank holidays, nom que prové del fet que antigament tothom feia festa perquè els bancs tancaven, són: el primer de gener, el disset de març (Sant Patrici), Dilluns de Pasqua, els primers dilluns de maig, juny i agost, el darrer dilluns d’octubre, Nadal i Sant Esteve.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt