Engega la tarifa plana de 90 minuts al transport públic

Engega la tarifa plana de 90 minuts al transport públic Validant una Leap Card a la dublinesa Connolly Station / Foto: Liffey

A partir del 28 de novembre, el transport públic irlandès viurà una revolució tarifària que, si bé en molts països és una cosa força habitual, aquí encara no s’havia implementat tot i ser una demanda històrica dels usuaris del servei. En aquest sentit, tots els trajectes fets en un temps inferior als noranta minuts després de la primera validació tindrà un topall de 2,30 euros, cosa que suposarà un estalvi per als qui han de fer transbordaments. A partir del març vinent, el topall pujarà fins als 2,50 euros.

Òbviament, a fi de poder registrar cada validació i controlar el límit de temps, això dels noranta minuts només es podrà fer si hom fa servir la Leap Card -la reeixida targeta multitransport que és a la butxaca de tots els commuters-, altrament, qui pagui amb monedes, a banda de costar-li més car, puix que la tarifa cash és més alta, també haurà de pagar cada vegada que faci un transbordament, sense límit màxim cost.  

Aquesta mesura s’emmarca en el projecte BusConnects, que pretén simplificar la manera com funciona el transport públic a Irlanda, tant en termes de xarxa com en tarifes i és que, per exemple, fa uns anys els usuaris de Dublin Bus tenien cinc tarifes diferents en funció de la distància recorreguda; per contra, ara només n’hi ha tres i a final de mes, la tarifa mínima, que serà d’1,60 euros -cinc cèntims més que ara-, permetrà de recórrer una distància de 3 km, per la qual cosa un 40% més de passatgers pagaran aquesta tarifa i no pas la següent.

Una altra novetat és la creació d’una tarifa plana per a infants que permetrà de viatjar en qualsevol mètode de transport públic del Gran Dublin -autobús, tramvia i tren de rodalia- per només vuitanta cèntims, això sí, sempre que la darrera validació es faci menys de noranta minuts després de la primera.

Ahir, a l’acte de presentació, tant Anne Graham, directora general de la National Transport Authority, com Eamon Ryan, ministre de Transport, van destacar que aquesta nova estructura tarifària incentivarà l’ús del transport públic, a banda de ser un pas més en el procés de simplificació de la xarxa i de facilitar la mobilitat de treballadors, estudiants, gent que va de compres i visitants.

Torna a dalt