El DART durà l'electricitat fins a Maynooth i Drogheda

El DART durà l'electricitat fins a Maynooth i Drogheda Un comboi del DART a Howth, nord de Dublin / Foto: Liffey

El tren de rodalia de Dublin, inaugurat el 1984 i conegut com a DART, que són les sigles de Dublin Area Rapid Transit, és l’única línia ferroviària electrificada de tot Irlanda; per contra, en totes les altres línies no hi ha catenària i les locomotores funcionen cremant gasoil alegrement i generant força fum, fet pel qual totes les estacions de la xarxa, o bé són a l’aire lliure o estan molt ben airejades, com és el cas de les dublineses Connolly i Pearse.

De tota manera, el govern ha aprovat una partida pressupostària de mil milions d’euros per a triplicar el nombre de quilòmetres electrificats, passant dels cinquanta-tres actuals fins als cent cinquanta. En aquest sentit, si ara el DART només funciona des de Howth i Malahide, al nord, fins a Greystones, al sud, servint trenta-tres estacions, en el futur hauria d’arribar fins a Maynooth (Comtat de Kildare), a l’oest, i fins a Drogheda (Comtat de Louth), al nord.

El projecte, anomenat DART + i que s’emmarca dins del Pla de Desenvolupament Nacional, també preveu l’entrada en servei de 750 vagons nous, que doblarien la capacitat actual de 26.000 passatgers per hora que tenen els trens de la zona del Gran Dublin, alleujant així les aglomeracions que, en temps no pandèmics, hi ha en hora punta, tant al matí com al vespre.

D’altra banda, la National Transport Authority ha presentat la ruta preferida del projecte Luas Finglas, que cap al voltant del 2030 hauria de dur el tramvia fins a aquest barri del nord-oest de Dublin i que seria una continuació del sector nord de la línia verda, que actualment acaba a Broombridge. Ara s’obre un període de consulta en què tot aquell qui ho vulgui pot fer suggeriments. Trobareu més informació AQUÍ.

Font: RTÉ

 

Torna a dalt