A l’Escola de la Garda només s'entrenen amb pistoletes

L’Escola de Policia de Templemore (Comtat de Tipperary) és per on passen tots els qui posteriorment formaran part de la Garda; allà reben tota mena de formació, tant teòrica com pràctica, això sí, en aquest segon cas, si es tracta d’armes una mica grosses -de les que fan servir les unitats especials com la de Suport Armat i la de Resposta d’Emergència- ja han d’anar a una altra banda perquè les instal·lacions de l’escola no són aptes.
En aquest sentit, segons ha pogut saber l’Irish Times mitjançant la Llei de Transparència Informativa, d’ençà del 2017 la Garda ha gastat uns 57.000 euros per a entrenar-se en clubs de tir privats, essent un dels llocs més habituals el Midlands National Shooting Centre, situat a Tullamore (Comtat d’Offaly), atès que permet de fer proves amb armes de foc de tots els calibres i d’un abast de fins a uns mil cent metres. Allà s’hi han gastat 13.000 euros.
Tornant a Templemore, l’escola policial està equipada amb tres pistes de tir interiors així com d’un programa informàtic de simulació que posa a prova l’habilitat dels agents a l’hora de prendre decisions de pressa. D’altra banda, al quarter general de la divisió Oest, situat a Renmore (Comtat de Galway), també hi ha instal·lacions de tir, però només són aptes per a les armes emprades pels detectius, com els revòlvers Smith o Wesson, o les pistoles Sig Sauer P226 o la semiautomàtica Walter.
L’any passat es van dur a terme 13.520 sessions de formació i és que a fi de mantenir la llicència d’armes, cada any el tenidor ha de fer dues sessions pràctiques amb foc real i una de virtual. Amb tot, la Garda ha començat a implementar canvis amb relació a qui rep formació puix que vol que les unitats especials siguin les encarregades de respondre, sempre que sigui possible, a les situacions d’alta perillositat més que no pas els detectius. I ara la formació no és només de punteria sinó que també inclou aspectes com cobrir companys o moure’s de manera segura enmig d’un intercanvi de trets.
El debat sobre qui ha de dur armes aflora de tant en tant i és que si bé bona part de la població hi està en contra, en alguns incidents seriosos, el fet que els gardaí que patrullen el territori no duguin armes els deixa en un clar desavantatge en cas que els malfactors vagin armats. De tota manera, no sembla que, per ara, hi hagi canvis en aquest aspecte i el cos policial continuarà fent honor al seu nom: An Garda Síochána, els Guardians de la Pau.
Font: The Irish Times
Escriu un comentari
Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).