El pot de dinou milions de la loto caurà peti qui peti

El pot de dinou milions de la loto caurà peti qui peti Rètol de la National Lottery / Foto: Liffey

El sorteig celebrat un ja molt llunyà dissabte cinc de juny va ser la darrera vegada que algú va guanyar el pot de la loto i a partir d’aquell dia va començar una inacabable espiral de mala sort en què centenars de milers de jugadors han demostrat, setmana rere setmana, la seva malastrugança, atès que en tots els sortejos posteriors no hi ha hagut cap guanyador de màxima categoria, és a dir, de sis encerts.

Durant les primeres setmanes, el fet que el pot anava acumulant diners feia molta gràcia i generava molta expectació, però va arribar un moment en què van començar a sortir veus sospitant de l’operativa del joc, no necessàriament del procediment a l’hora de determinar els números guanyadors, sinó més aviat del nombre de boles que hi ha al bombo, 47, que alguns entesos en probabilitat asseguren que són massa tenint en compte que a la República només hi viuen uns cinc milions i mig d’habitants.

La preocupació també va arribar als operadors de la loto, Premier Lotteries Limited, un consorci format per An Post i un fons de pensions de mestres del Canadà, que han vist com molts jugadors habituals han perdut l’esperança i han deixat de jugar, tot i que el pot, d’una mica més de dinou milions d’euros, és el més alt de la història. De fet, encara hauria de ser més alt, però el dos d’octubre hi van posar un topall un cop es va superar el rècord anterior.

A partir de llavors, la recaptació destinada al premi per sis encerts s’ha traslladat a les categories inferiors, primer a la de cinc encerts més el complementari i en cas no n’hi hagi cap, a la de cinc encerts. Això ha fet que els guanyadors d’aquestes categories -que són els únics beneficiats d’aquesta llarga saga de la loteria- s’hagin endut uns premis molt més alts que no pas els que haurien aconseguit en un sorteig normal; en el cas de cinc més el complementari, amb una diferència que ha arribat al milió d’euros.

Tanmateix, aquest dissabte vinent, després que fa unes setmanes els operadors del joc fessin una demanda desesperada al regulador de la loto, el pot caurà peti qui peti perquè no caldrà que hom encerti els sis números: els dinou milions d’euros seran per a aquell --o aquells- que n’encertin més, sigui cinc més el complementari -una categoria que no sempre té guanyadors- o només cinc. Així doncs, es preveu que després d’unes quantes setmanes amb una recaptació anant a la baixa, els jugadors tornin a apropar-se a les terminals a provar sort.

D’altra banda, a fi d’evitar una situació semblant en el futur, en cas de tornar a arribar al topall de dinou milions d’euros, es mantindrà aquest import, però al cinquè sorteig posterior s’aplicarà la mateixa fórmula que dissabte vinent, és a dir, que el pot se l’endurà qui encerti més números.

 

Torna a dalt