Cautela el primer dia sense l’obligació de dur màscara

Cautela el primer dia sense l’obligació de dur màscara Hora de penjar la màscara / Foto: Liffey

Ahir va ser el primer dia en gairebé dos anys que en el marc de la desescalada en les restriccions per la Covid-19, els usuaris del transport públic van poder viatjar sense l’obligació de dur l’omnipresent màscara, un element que ha dominat el paisatge durant la pandèmia; de tota manera, sembla que, o bé per precaució atès que encara es registren milers de contagis diaris o bé per ser un vici adquirit després de fer-ho durant tant de temps, ahir bona part del commuters anaven amb la boca i el nas coberts.

El transport públic ha estat un dels llocs on més restriccions hi ha hagut, no només amb relació a la màscara sinó també a la capacitat, que durant els dies més foscos de la pandèmia, sobretot en els períodes de confinament, va reduir-se al 25%, amb trens, autobusos i tramvies lluint un rètol de color groc al 75% dels seients tot advertint que hom no hi podia seure; a més, també s’havia de justificar el motiu del trajecte, que havia de ser essencial. Després, en els períodes de millora, la capacitat augmentava al 50% i finalment al 100%.

D’altra banda, veient el baix ritme de vaccinació i de realització de tests de les darreres setmanes, el govern ha decidit de començar a reduir la infraestructura dedicada a aquestes activitats, que havia estat dissenyada per a acollir milers de persones al dia, com es va poder veure abans de les festes de Nadal amb l’enèsima onada provocada per la variant Òmicron, i a partir del mes d’abril començarà a desmantellar alguns dels centres existents actualment, traslladant part de l’administració de dosis a les farmàcies o als consultoris mèdics.

Per ara, l’ús de la màscara només és obligatori en centres sanitaris, tot i que es recomana de dur-la en qualsevol lloc tancat, sobretot on hi hagi aglomeracions, com botigues i centres comercials, carrers per a vianants amb molta gent o esdeveniments multitudinaris. Pel que fa al confinament, només és obligatori per als contagiats i recomanable per als contactes estrets.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt