400 euros mensuals per a qui allotgi ucraïnesos a casa

400 euros mensuals per a qui allotgi ucraïnesos a casa Bandera d'Ucraïna al centre de Dublin / Foto: Liffey

Ahir, Roderic O’Gorman, ministre d’Infància, Igualtat, Discapacitat, Integració i Joventut va anunciar els detalls del pagament de quatre-cents euros mensuals per a tot aquell que allotgi refugiats ucraïnesos a casa seva, un import que es podria considerar com un agraïment a la generositat mostrada pels ciutadans irlandesos cap a la gent que ha hagut de fugir de la guerra iniciada per Rússia el passat vint-i-quatre de febrer.

ACTUALITZACIÓ 25.10.2022: arran de la manca d’allotjament per als ucraïnesos que continuen arribant a Irlanda, el govern ha decidit d’apujar l'import a vuit-cents euros.

En un primer moment, el govern havia previst d’allotjar els refugiats en hotels o en cases de famílies voluntàries, que de fet això ja passa, però entre que ara arriba la temporada alta al sector turístic i que moltes llars que havien ofert allotjament, o bé se n’han desdit o bé el lloc no era apte, sembla que el pla inicial farà una mica curt i és per això que ara es mira d’incentivar l’opció de cases particulars, tant habitades com buides.

Els quatre-cents euros es pagaran per habitatge, independentment del nombre de persones que s’acullin, però a fi de rebre’ls s’hauran de complir unes condicions, sobretot amb relació a la durada del compromís, que haurà de ser per a un període mínim de sis mesos. D’altra banda, es començarà a pagar a partir de mitjan juliol, atès que s’ha de crear el sistema informàtic que ho gestioni, però amb caràcter retroactiu, és a dir, ajustat al moment en què va començar l’allotjament, en alguns casos, uns dies després de l’inici del conflicte.

Pel que fa al tractament fiscal del pagament, no tindrà cap impacte, puix que serà lliure d’impostos i no s’haurà de computar enlloc; tampoc afectarà el cobrament d’altres subsidis de Benestar Social. De tota manera, serà una tarifa plana i no tindrà en compte cap despesa extaordinària que puguin generar els hostes, sobretot ara, en què el cost de l’energia s’ha descontrolat i tenir tres o quatre persones més a casa podria suposar una considerable diferència en el consum d’electricitat.

Durant la presentació del subsidi, O’Gorman va reconèixer que la resposta dels irlandesos davant de la crisi de refugiats ucraïnesos havia estat increïble i que aquests quatre-cents euros mensuals eren una manera de reconèixer aquest fet. L’operativa del subsidi anirà a càrrec de Benestar Social, que té una llarga experiència en aquesta mena de transaccions.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt