Els projectes de centres de dades, a mercè dels objectors

Els projectes de centres de dades, a mercè dels objectors An Bord Pleanála, a Marlborough Street (Dublin 1) / Foto: Liffey

Irlanda té un sistema de planificació urbanística molt democràtic, és a dir, que es permet a qualsevol persona de presentar objeccions a tota mena de sol·licituds de permís d’obres, tant d’unes petites reformes a la banda del darrere d’una casa familiar com d’un projecte d’una multinacional que requereix una inversió de centenars de milions d’euros; és en aquest segon cas on hi ha una quantitat més alta d’individus que són coneguts com a serial objectors, que es dediquen a presentar objeccions a qualsevol projecte, encara que no els afecti.

La darrera batalla és la que enfronta la companyia Art Data Centres, que vol construir sis centres de dades a Ennis (Comtat de Clare), amb Futureproof Clare, un dels diversos grups locals que no volen veure aquesta mena d’instal·lacions a la seva contrada adduint que tindria un fort impacte a la qualitat de l’aire, al medi ambient i a la biodiversitat, a banda de l’alta quantitat d’aigua que consumiria a fi de refredar els servidors; per contra, els promotors asseguren que la inversió d’uns 450 milions d’euros generaria uns 1.200 llocs de treball durant la seva construcció i entre 400 i 450 de fixos un cop en funcionament.

De fet, la història entre Art Data Centres i Futureproof Clare segueix el patró clàssic en aquest camp: l’empresa anuncia el projecte prometent una forta inversió i llocs de feina, tot seguit, l’administració local -el Clare County Council-, sabent que això suposarà recaptar més impostos i generar activitat econòmica a la zona, hi dóna el seu vistiplau. De tota manera, tractant-se de l’administració pública i havent de presentar tota la informació del projecte fins al mínim detall, el procés se sol allargar uns anys -en aquest cas va començar el 2019.

Un cop obtingut el permís de l’administració local entren en joc els serial objectors, que duen el cas a An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, com també ha estat el cas aquí. És a An Bord Pleanála on comença un estira-i-arronsa que pot allargar-se uns quants anys i que pot acabar fent desistir l’empresa promotora. Entre els casos més sonats hi ha el d’Apple, que volia construir un centre de dades a Athenry (Comtat de Galway), però que al final ho va deixar estar, o Thomas Reid, l’orgullós i tossut pagès de Leixlip (Comtat de Kildare) que té una batalla personal amb el gegant informàtic Intel, amb fàbrica i oficines a tocar de les terres de Reid que, potser per a mostrar el seu rebuig a un món de la informàtica en què Intel és un actor important, presenta les seves objeccions escrites a mà.

D’altra banda, el passat 27 de juliol el govern va determinar que els centres de dades eren essencials per a l’economia irlandesa, per la qual cosa no implementava cap moratòria en la construcció de nous centres; tanmateix, hi imposava restriccions. En aquest sentit, a partir d’ara els centres de dades hauran de tenir un impacte econòmic positiu i fer un ús eficient de la xarxa elèctrica del país mitjançant l'ús de la capacitat disponible; també haurien d’alleujar les limitacions de capacitat de la xarxa i augmentar l'ús d'energia renovable, preferiblement produïda per la mateixa companyia operadora del centre.

Font addicional: The Journal.ie

1 comentari

 • Juan

  Escrit per Juan

  Dilluns, 19/09/2022

  No entenc d'on treuen les xifres de 450 de fixos un cop en funcionament. En manteniment normalment necessiten ben poca gent...

  El que si que fan és gastar electricitat sense aturador, ben aviat ens tallaran l'electricitat durant dies, dient que tenen problemes.

  Nosaltres vam apelar la construcció de 2 mega edificis de pisos, davant d'on vivim, a An Bord Pleanála. Bàsicament on vivim, a tot arreu on era verd, ara s'ha convertit en blocs de pisos. Evidenment l'apelació no va servir absolutament per res (malgrat els arguments tenien tot el sentit) i de l'únic que va servir fou per a malgastar els diners que ens va costar.

  Report

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt