Cúla 4, el canal de la gaèlica TG4 per als petits de la casa

Cúla 4, el canal de la gaèlica TG4 per als petits de la casa Niamh Ní Chróinín, la nova presentadora del Cúla 4 / TG4

Dins de la partida de 7,3 milions d’euros per a la cadena de televisió en gaèlic TG4 que dimarts passat va anunciar-se durant la presentació del Pressupost per al 2023, 3,3 milions aniran destinats a la creació d’un canal infantil en llengua irlandesa i que s’anomenarà Cúla 4 -cúla vol dir cool-, el mateix nom del que durant molts anys ha estat l’espai per als teleespectadors més joves de la cadena, tot i que només s’emet com un programa més de la graella diària i on destaquen els dibuixos animats.

Veient el panorama actual que viu la llengua, que si s’hagués de classificar en un gènere cinematogràfic seria una tragicomèdia, el Cúla 4 hauria d’esdevenir un recurs lingüístic que ben segur ajudarà els infants a aprendre el gaèlic millor que no pas amb les lliçons escolars, on s’aplica un mètode basat en la memorització que fa que n’hi hagi molts que després d’estudiar-lo catorze anys només recordin algunes frases, essent el clàssic dels clàssics, Puc anar al lavabo? (An bhfuil cead agam dul go dtí an leithreas?).

En aquest sentit, Catherine Martin, ministra de Turisme, Cultura, Arts, Gaeltacht, Esport i Mitjans, ha explicat que el Cúla 4 oferirà un ampli ventall d’espais infantils, com notícies, continguts d’entreteniment educatiu, ficció i dibuixos animats, entre altres, que reflectiran la diversitat de la infància de tota la geografia irlandesa, això sí, fent èmfasi en la Gaeltacht i les comunitats gaeilgeoirí, és a dir, les que empren el gaèlic en el seu dia a dia.

Per la seva banda, Alan Esslemont, director general de TG4, ha explicat que en un món audiovisual globalitzat dominat totalment per l’anglès, el fet d’emetre en gaèlic és tot un repte i és per això que TG4 juga un paper molt important a l’hora de transmetre la llengua irlandesa de generació en generació, per la qual cosa és essencial que rebi el suport de tothom a fi de fer-la visible i atractiva per als més joves, que són els que determinaran el futur de la llengua.

D’ara i fins al seu llançament el 2023, Niamh Ní Chróinín, la nova presentadora del Cúla 4, farà d’ambaixadora del nou canal, participant en esdeveniments que explicaran el projecte arreu d’Irlanda. D’altra banda, es preveu que la seva creació generi uns cent cinquanta llocs de treball en tota mena de feines del sector audiovisual.

 

Torna a dalt