Croada del Comú contra els adhesius als pals i fanals

Croada del Comú contra els adhesius als pals i fanals Un adhesiu de la Ciutat Lliure Hanseàtica de Bremen, a Dublin / Foto: Liffey

Entre les modes més habituals de les hordes de turistes que visiten Dublin i volen deixar la seva empremta a la ciutat hi ha el cadenat que les parelles enamorades deixen als ponts del Liffey com a mostra del seu amor etern -que dura fins que s’acaba-, essent el Ha’penny Bridge el preferit en ser una de les icones més conegudes de la capital irlandesa; una altra moda que s’ha descontrolat darrerament és la d’enganxar adhesius relacionats amb tota mena de causes o temàtiques -polítiques, futbolístiques, literàries, filosòfiques, protestatàries, etc.- als fanals o pals de senyals de la ciutat, sobretot al centre.

Evidentment, si amb els cadenats dels ponts els freds i grisos operaris municipals ja no tenen cap mena de pietat i fan neteges periòdiques d’aquestes mostres d’amor, amb l’ampli ventall d’adhesius tampoc; en aquest sentit, de tant en tant, el Comú organitza ràtzies per a deixar pals de senyals i fanals nets, amb l’agreujant que, recentment, ha contactat amb l’empresa que té contractada per a esborrar els grafits que embruten les parets, que els ha proporcionat una pintura antiadherent que evita que els adhesius quedin enganxats.

Per ara, el Comú ja ha fet una prova pilot amb aquesta pintura especial en cinquanta-cinc pals situats als carrers del popularíssim Temple Bar que, en ser el lloc de la ciutat que rep més turistes, també és el lloc on hi ha més adhesius. L’experiment va començar el proppassat vint-i-u de setembre i durant dos mesos es comprovarà l’efectivitat del producte; després, depenent del resultat, s’ampliarà la zona d’acció cap a altres indrets de la ciutat.

El Comú també va netejar 242 pals i fanals d’altres zones molt proclius als adhesius, com O’Connell Street, Aston Quay i també Temple Bar, tot i que en aquest cas, sense posar-hi pintura antiadherent, per la qual cosa, molt probablement, ara ja n’hi deu haver alguns plens de noves incorporacions adhesives amb reivindicacions i missatges variats.

A l’altre extrem hi ha els partidaris dels adhesius, que asseguren que en alguns casos són obres d’art de petit format i que afegeixen caràcter a la ciutat, a banda d’informar o de donar a conèixer artistes desconeguts, causes socials, conflictes polítics o clubs esportius. És l’opinió de Carl Foran, que gestiona el compte d’Instagram @stickerzofdublin i que explica que quan espera que un semàfor es posi verd, gaudeix de les petites obres d’art que hi ha enganxades.

Amb relació a la pintura antiadherent, Foran assegura que no canviarà res perquè, al final, l’art sempre trobarà maneres d’emergir victoriós i que ell ho continuarà fent. El de Foran no és l’únic compte d’Instagram dedicat a aquesta temàtica i és que n’hi ha uns quants més, com per exemple @dublincitystickers.

Font: The Irish Times

Torna a dalt