Exteriors tanca la "comissaria" xinesa de Capel Street

Exteriors tanca la "comissaria" xinesa de Capel Street Lloc on hi havia la placa de la comissaria / Foto: Liffey

Safeguard Defenders, una ONG dedicada a la defensa dels drets humans, va publicar recentment un report en què denunciava l’existència d’una extensa xarxa de cinquanta-quatre oficines del govern xinès repartides per vint-i-un països que, si bé ofereixen algunes gestions administratives a la nombrosa diàspora del gegant asiàtic, com la renovació de carnet de conduir, sembla que realment són una mena de comissaries de policia que conviden els xinesos amb alguna causa judicial pendent, a tornar cap a casa. I per ara, sembla que hi ha unes 230.000 persones que han fet aquest pas.

En el cas de Dublin, la comissaria de la policia de la ciutat de Fuzhou estava situada en un edifici del cèntric Capel Street, que recentment ha esdevingut d’ús exclusiu per a vianants i on hi ha un ampli ventall de restaurants xinesos; de fet, l’Associació de Restaurants Xinesos a Irlanda és al mateix lloc i és que, a banda de fer la funció de comissaria, l’oficina fa de hub per a diverses organitzacions vinculades a la Xina.

Amb tot, el departament d’Afers Estrangers ha ordenat a les autoritats xineses de tancar-la i així ho han fet, si més no, han retirat la placa que fins fa uns dies hi havia al costat de la porta d’entrada. A la foto superior, era a sota de la de l’Overseas Chinese Service Center (Dublin).

D’altra banda, en una entrevista al Pat Kenny Show de l’emissora de ràdio Newstalk, Conor Gallagher, expert en afers delictius a l’Irish Times, ha explicat que durant els darrers mesos, després de la publicació del report de Safeguard Defenders, ha crescut la preocupació per l’activitat d’aquestes oficines, que creu que també podrien operar com a centres dels serveis d’intel·ligència. En aquest sentit, Gallagher assegura que a la comissaria xinesa de Dublin no hi havia cap policia, atès que més aviat és un punt de contacte, però que els presumptes delinqüents parlaven amb agents de seguretat xinesos per videoconferència.

Com indicava la placa que hi havia a l’exterior de l’entrada, la de Capel Street era la comissaria de policia de la ciutat de Fuzhou (província de Fujian), cosa que podria explicar-se pel fet que bona part dels membres de la comunitat xinesa de Dublin prové d’allà, una ciutat de vuit milions d’habitants i que pateix una forta emigracó. L’oficina és gestionada de manera voluntària per xinesos residents a Dublin.

Pel que fa a altres ciutats del món amb comissaria de la policia xinesa, en alguns casos hi ha una certa connivència amb les autoritats locals, puix que molts dels que són convidats a tornar a la Xina a posar-se a mans de la justícia són delinqüents que es dediquen a cometre un ampli ventall de fraus i estafes, sobretot telefòniques, de les quals són víctimes tant els residents als països on operen com els de la Xina. Per la seva banda, sembla que el govern de Pequín està molt orgullós d’aquesta xarxa de comissaries i no se n’amaga.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt