Renovació de la icònica oficina del BOI a College Green
El Bank of Ireland ha anunciat que invertirà trenta-sis milions d’euros en la remodelació de la seva emblemàtica oficina situada al cèntric College Green (Dublin 2), que ha estat en funcionament durant més de dos segles. El banc preveu que els treballs durin uns cinc anys i a banda d’una restauració a fons de l’edifici, també suposarà una millora de les instal·lacions, tant als espais on s’atén la clientela com als despatxos dels empleats, amb la creació d’un centre laboral híbrid adaptat a la nova pràctica de fer feina en remot, que tindrà una capacitat per a cinquanta treballadors i una sala per a acollir actes socials de l’entitat.
L’antic edifici del Parlament, que va servir com a seu corporativa del Bank of Ireland fins als anys setanta, encara funciona com una sucursal, oferint un ampli ventall de serveis com préstecs personals, empresarials o corporatius així com banca al detall. El 2018, l’entitat hi va afegir un centre cultural i patrimonial que actualment acull una exposició de la National Library of Ireland (NLI) celebrant la vida i l’obra del premi Nobel Seamus Heaney.
Iniciat el 1728, el de College Green va ser el primer edifici legislatiu de dues cambres del món i va funcionar com a parlament irlandès fins a l’any 1800; el primer de gener del 1801 va entrar en vigor la Llei de la Unió entre el Regne Unit i Irlanda i allà es va acabar la seva relació amb la política. Amb tot, dos anys més tard, el 1803, el Bank of Ireland va comprar-lo i el 1808 va obrir-hi una sucursal que avui encara resta activa, convertint-se així en una de les oficines bancàries més antigues en ús continuat arreu del món.
Tornant al projecte de restauració, algunes de les finestres de College Green daten de l’edifici original, és a dir, de fa tres-cents anys, i ara 280 seran retirades, restaurades i reinstal·lades al seu lloc actual; també es netejaran i restauraran els dos tapissos de tres-cents anys que pengen a l’antiga Cambra dels Lords així com les quaranta-cinc escales interiors.
Amb relació a la millora de les instal·lacions, es revisaran vint quilòmetres de cablejat elèctric, s’actualitzaran uns 1.500 dispositius d’alarma d'incendis i llums d’emergència i es canviarà el sistema de calefacció perquè funcioni amb una font d’energia 100% renovable, unes mesures que tenen l’objectiu de reduir la petjada de carboni de l'edifici.
A fi de dur a terme aquest ambiciós projecte, l’entitat ha comptat amb l’assessorament d’arquitectes conservacionistes i d’un especialista en pintura històrica, i és que aquesta serà l'actuació més important d’ençà que el 1971 es va fer una reparació i neteja a fons de la pedra exterior i de les façanes de College Green.
D’altra banda, el banc ha cartografiat digitalment l’interior de les parts més històriques de l’edifici amb un exercici de mapatge que ha implicat l’ús de drons i que ha creat un registre virtual tridimensional complet que es podrà fer servir com a guia per a qualsevol treball futur de protecció i restauració.
De tota manera, el projecte primer haurà de rebre el permís d’obres per part del Comú de Dublin, al qual el banc presentarà una sol·licitud detallada a final de mes, i tenint en compte la naturalesa de l’edifici, tota una icona de la ciutat, els tècnics municipals s’ho miraran amb lupa parant atenció al més mínim detall.
De fet, ja hi ha un precedent no gaire engrescador entre uns i altres amb aquesta oficina bancària, quan l’any 2014, el Comú va denegar el permís per canviar els caixers automàtics que hi ha sota les columnes de la façana est, puix que els nous eren més voluminosos que els antics i això requeria de fer un forat més gros a la paret. Finalment, la disputa va decantar-se cap al costat del banc quan An Bord Pleanála, l’ens regulador urbanístic, hi va donar el seu vistiplau.