Croada del govern contra les males arts dels bookies

Croada del govern contra les males arts dels bookies Local de casa PaddyPower a Dublin / Foto: Liffey

Temptar la sort als bookies, és a dir, les cases d’apostes, és una activitat molt habitual a Irlanda, gairebé tant com anar al pub, que de fet, n’hi ha molts que combinen ambdues activitats deixant-s’hi una part important del sou. En el cas dels bookies, hi ha punters que són víctimes de les estratègies emprades pels operadors del sector que, com qualsevol altra companyia que no siguin les germanetes de la caritat, tenen un objectiu primordial: fer negoci i, òbviament, tots els diners que guanyen són els mateixos que perden els seus clients.

Tanmateix, el govern prepara una bateria de mesures encaminades a reduir el risc de ludopatia i que se centrarà a dificultar l’accés al joc a les persones més proclius a caure al parany. En aquest sentit, es prohibirà la publicitat de les cases d’apostes entre dos quarts de sis del matí fins a les nou del vespre, tant la tradicional -a la tele o a la ràdio- com la digital, tot i que en aquest segon cas hom podrà sol·licitar de rebre anuncis dels bookies; pel que fa a la resta d’hores, es podrà emetre publicitat, però no haurà de promocionar excessivament ni compulsiva les apostes.

Una altra prohibició inclosa a la Proposició de Llei de la Regulació del Joc serà la de l’ampli ventall d’incentius molt ben dissenyats tenint en compte la psicologia humana que els bookies ofereixen per a captar clientela, com apostes inicials de franc, tractament VIP o ofertes especials, que acostumen a ser l’inici de moltes ludopaties i és que, tant si es guanya com si no, hom sempre vol tornar a provar-ho.

Amb relació a l’accés als diners, també s’eliminarà la possibilitat de fer apostes mitjançant una targeta de crèdit, que acostuma a ser força habitual entre els ludòpates, atès que són diners avançats per les entitats financeres, és a dir, que es poden fer servir encara que en aquell moment no es tinguin al compte, amb l’esperança que guanyaran l’aposta i no tindran cap problema per a retornar-los. Pel que fa als diners en efectiu, es prohibirà la instal·lació de caixers automàtics, tant a l’interior de les sales de joc com a prop del local.

Durant la presentació de la nova regulació, el Taoiseach Micheál Martin va assegurar que a molta gent li agrada de fer una aposta de tant en tant i no hi ha cap problema amb això, però que és l’obligació del govern de salvaguardar la població de l’impacte negatiu que en alguns casos suposa la ludopatia provocada pels bookies. Per la seva banda, el gremi, representat per l’Irish Bookmakers Association, també ha mostrat la seva satisfacció amb les noves mesures del govern, afirmant que és un compromís clar de regular aquesta activitat, tant en persona com per internet.

 

Torna a dalt