A la Dublin Inner City, bosses de brossa a prova de gavina

A la Dublin Inner City, bosses de brossa a prova de gavina Imatge habitual a l'inner city dublinesa / Foto: Liffey

D’ençà del 2016, la recollida d’escombraries al comtat de Dublin es fa obligatòriament mitjançant el sistema de cubells, llevat dels blocs d’apartaments, on hi ha contenidors comuns al soterrani, o al voltant d’uns mil carrers de l’inner city on, a causa del fet que les cases no tenen jardí, deixar el cubell a la vorera no és gens pràctic, per la qual cosa s’ha de deixar una bossa de plàstic davant de casa amb un adhesiu que provi que s’ha pagat el servei de recollida a una de les diverses companyies que operen al sector, tot i que n’hi ha uns quants que deixen la bossa d’amagat a fi d’estalviar-se de pagar (foto).

El problema és que, molt sovint, les bosses de plàstic són esquinçades per les gavines, unes aus molt ben adaptades a la vida urbana, i en menor mesura per tota mena de rosegadors. El resultat? Doncs que tot el que hi ha a l’interior de la bossa -coses desgradables de veure- acaba escampat pel carrer, atraient encara més gavines i més rosegadors i mostrant una pèssima imatge de la ciutat, amb l’agreujant que això passa en els carrers més concorreguts del centre.

Així doncs, el 2019 el Comú de Dublin va convocar un concurs d’idees que trobessin la solució al problema i l’any passat va provar el concepte Bagbin, un sistema basat en un cilindre de plàstic plegable que protegeix les bosses de la fauna urbana; amb tot, si bé s’ha percebut una millora amb relació a les gavines, molts usuaris han admès que tenen dificultats a l’hora de fer-lo servir i això, segons els tècnics municipals, li resta efectivitat.

Descartat el Bagbin, a partir del gener vinent el Comú endegarà una prova pilot amb bosses d’escombraries a prova de gavina, malgrat que alguns consellers municipals han demanat que s’anomenin d’alguna altra manera a fi de no denigrar aquestes aus. El mètode seleccionat, que ja funciona a la ciutat escocesa d’Edimburg, utilitza una bossa de plàstic reforçat feta de polipropilè, que és com si fos un teixit d’alta resistència -com la d’alguns establiments que venen productes pesants- en la qual caben sis bosses d’escombraries estàndard. La prova durarà dos anys i en funció del resultat es decidirà si s’implementa de manera permanent, fet que suposaria la prohibició de les bosses que es fan servir ara.

Font: The Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt