Dos arrestats pel cas Kerry Babies, que data del 1984

Dos arrestats pel cas Kerry Babies, que data del 1984 La White Strand a Caherciveen, Comtat de Kerry / Foto: citoki0815 via Flickr

A Irlanda, els delictes no prescriuen i és per això que, de tant en tant, hi ha judicis sobre fets que van tenir lloc fa molt de temps, essent els exemples més extrems els d’abusos comesos fa unes quantes dècades en què un home d’edat avançada que havia viscut alegrement creient-se impune, acaba condemnat i entrant a presó. I ahir dijous, la Garda va informar que havia arrestat dues persones, un home en la seixantena -in his 60s- i una dona en la cinquantena -in her 50s-, amb relació al cas conegut com els Kerry Babies.

ACTUALITZACIÓ: segons informa l'emissora de ràdio Newstalk, les anàlisis d'ADN confirmen que els dos arrestats són els pares del baby John. Després de la detenció, la dona havia estat posada en llibertat l'endemà i l’home, un dia després, i la Garda va començar a preparar l’expedient per a la Fiscalia.

Aquesta història, digna d’un serial televisiu d’intriga, va deixar en estat de xoc una Irlanda que, aleshores, l’any 1984, encara era molt tradicional i catòlica; tanmateix, un cop passat el fervor inicial, va deixar d’encapçalar informatius i ocupar portades, sent enviat a l’hemeroteca i esdevenint un cold case, és a dir, un cas no resolt i arxivat a l’espera de millors temps. Amb tot, el gener del 2018, la Garda va reobrir la investigació amb l’inici d’un porta a porta a Valentia Island a fi de recollir mostres d’ADN i mirar de determinar qui eren els pares del qui d’ençà de llavors s’ha conegut com a nadó John -baby John, en anglès.

La història dels Kerry Babies va començar quan el 14 d’abril del 1984 es va trobar el cos d’un nadó acabat de néixer surant a la platja White Strand de Caherciveen (Comtat de Kerry) amb vint-i-vuit ganivetades. Joanna Hayes, una jove de vint-i-cinc anys de la zona que havia estat embarassada, va ser arrestada i va confessar haver matat el nadó.

De tota manera, uns dies més tard va canviar la declaració i va assegurar que havia tingut el nadó a la granja del pare de la criatura, Jeremiah Locke, un home casat i pare de família. Quan la policia va anar a la granja, va trobar el cadàver d'un altre nadó, però la família va explicar que havia mort just després de néixer i que l’havien enterrat sense dir res a ningú.

Si en un primer moment els investigadors van pensar que Hayes havia tingut bessons, les anàlisis de sang van donar un resultat que faria que la història encara esdevingués més misteriosa, puix que el nadó de la platja era del grup sanguini A i el de la granja, de l’O; en aquest darrer cas coincidia amb el dels pares. Així doncs, van començar a circular rumors apuntant a una superfecundació, és a dir, que la dona havia mantingut relacions sexuals amb dos homes, però finalment, es va arribar a la conclusió que el nadó trobat a la platja, el John, no era fill de Hayes.

Gerry O’Carroll, un dels policies que va encarregar-se de la investigació, va reconèixer posteriorment que quan van fer les anàlisis de sang l’any 1984 anaven molt atrafegats i probablement van barrejar mostres d'altres casos. Tot aquest cúmul d'errors va deixar oberts molts interrogants que d’ençà de la reobertura del cas ara fa cinc anys es pretenen de respondre, essent un dels objectius principals determinar qui era el baby John.

Per la seva banda, la superintendenta Flor Murphy, que lidera l’equip policial encarregat del cas, sempre ha cregut que la resposta a l’enigma roman a Caherciveen i és per això que s’han recollit mostres d’ADN entre la població de la zona. Ja el 2018, Murphy va apel·lar als sentiments, afirmant que el nadó John mereixia que es fes justícia i que se sabés la veritat, i va fer una crida a tot aquell que pogués aportar informació sobre la identitat dels pares del John, encara que pogués semblar insignificant, que es posés en contacte amb la Garda per així poder tancar el cas definitivament.

Torna a dalt