Els dublinesos es mouen al ritme dels double deckers

Els dublinesos es mouen al ritme dels double deckers Un double decker a Christchurch, Dublin 8 / Foto: Liffey

Amb només dues línies de tramvia i un tren de rodalia força limitat, el mitjà de transport que fa moure Dublin és, sens dubte, l’autobús, ben visible a tota la ciutat, sobretot al centre, i és que a banda que n’hi ha més de mil anant amunt i avall, el fet que siguin de dues plantes -double deckers- i el seu color, oimés amb la proliferació de vehicles híbrids amb un verd cridaner combinat amb groc que es veu d’una hora lluny -els més antics combinen groc i blau-, fan que l’autobús sigui un dels elements més importants del paisatge urbà.

A més, el servei ha millorat molt durant els darrers anys i ja no és tan habitual d’esperar un autobús durant molt de temps i que després n’arribin tres de cop. Una altra millora són els panells amb el temps d’espera, que ha reduït la incertesa d’antany de no saber si l’autobús arribaria al cap d’un minut o al cap de mitja hora... o més. Amb tot, de tant en tant hi ha el que es coneix com a autobús fantasma, és a dir, que apareix anunciat al panell, però que quan manquen dos o tres minuts perquè arribi, desapareix sense cap mena d’explicació.

Un altre element molt característic de Dublin Bus és que la seva xarxa és totalment radial, amb el gros de les línies anant dels afores cap al centre i viceversa, cosa que provoca que en algunes parades del centre, sobretot al carrer O’Connell, hi hagi aglomeració de passatgers. Tanmateix, darrerament, en el marc del projecte BusConnects, la companyia ha començat a implementar algunes línies orbitals que van de perifèria a perifèria, evitant així d’haver de passar pel centre.

I el que diferencia els autobusos de Dublin dels de moltes altres ciutats, llevat de la Gran Bretanya, són les dues plantes, que no només suposen tenir una cabuda més alta ocupant menys d’espai a la calçada sinó que alhora permeten de gaudir d’una vista immillorable que hom no té a peu de carrer. Això sí, caminar pel passadís estret entre seients i baixar les escales quan el vehicle és en moviment, a vegades amb frenades brusques, és un esport de risc.

Podeu mirar el vídeo dels double deckers a Liffey TV

 

 

Torna a dalt