Dublin foragita el cotxe privat del cèntric College Green

Dublin foragita el cotxe privat del cèntric College Green Trànsit molt dens a College Green, Dublin 2 / Foto: Liffey

Feia molt de temps que estava escrit i tothom sabia que, tard o d’hora, el moment arribaria; finalment, serà el vint-i-nou de maig vinent quan es prohibeixi el trànsit privat a la zona de College Green (Dublin 2), un lloc molt cèntric per on vol passar tothom -cotxes, autobusos i tramvia- i això fa que, òbviament, s’hagi de restringir el trànsit; en aquest sentit, ja fa anys que funciona el sistema conegut com a College Gate, que prohibeix el pas de vehicles privats de set del matí a set del vespre. 

I a partir de final de maig, l’horari del College Gate s’ampliarà a les 24 hores del dia, és a dir, que el trànsit privat restarà prohibit de manera permanent. Segons Caroline Conroy, batllessa de la capital, això permetrà de millorar el temps de trajecte del transport públic i crear un ambient més relaxat en aquest sempre atrafegadíssim indret del centre històric de la ciutat.

Hom calcula que, cada setmana, per la zona, hi passen al voltant de mig milió de vianants i més de dos milions de passatgers del transport públic; per contra, només hi circulen 27.000 vehicles privats, una minoria, però que és la principal causant dels embussos. Així doncs, el nou ordenament de trànsit atorga l’espai al 97% dels trajectes que es fan via College Green i foragita els que són una minoria, això sí, molt molesta. 

Una altra mesura del projecte serà la millora de Foster Place, on s’instal·laran bancs i jardineres. Aquest és un racó força desconegut per al gros dels vianants i és que queda amagat entre edificis històrics com la icònica oficina del Bank of Ireland i la Borsa (l’Irish Stock Exchange). Pel que fa a College Green, s’ampliaran les voreres, creant així una experiència més agradable per als vianants, que ara han d’esquivar-se els uns als altres, sobretot a les parades d’autobús, tot veient com el trànsit ocupa bona part de l’espai, amb l’agreujant que és una zona que, per ser al centre, atrau molta gent. 

El nom College Green té l’origen en el fet que, antigament, davant del Trinity hi havia una extensió verda, de la qual, actualment, només en resta la part més propera a la façana de la universitat, que va ser reemplaçada per l’asfalt negre que ara causa una contradicció entre el nom oficial al nomenclàtor i la realitat.

D’altra banda, ja fa anys que el Comú mira de convertir College Green en una plaça cívica on poder celebrar esdeveniments multitudinaris, però An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, li ha denegat el permís adduint que no deixar-hi circular autobusos podria generar molts problemes de mobilitat al centre de la ciutat, atès que per la zona passen desenes de línies, molt sovint creant un continu inacabable de double deckers

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt