Cens 2022: els catòlics i els Cavallers del Jedi, en declivi

Cens 2022: els catòlics i els Cavallers del Jedi, en declivi Qüestions de religió al formulari del Cens 2022 / Foto: Liffey

La nit del tres d’abril del 2022 va ser la Nit del Cens, és a dir, el moment que va quedar plasmat als formularis repartits a tots els habitatges de la República per l’Oficina Central d’Estadística (CSO), l’ens organitzador d’aquest exercici de dimensions titàniques que mira de fer una radiografia socioeconòmica de la població i que té una periodicitat quinquennal, malgrat que el del 2021 es va haver de posposar un any arran de la pandèmia. El cens vinent, si no hi ha cap nou virus o cau un meteorit, està previst per al 2027.

Al formulari hi ha un ampli ventall de qüestions que proporcionen una informació molt valuosa per al govern a l’hora de dissenyar tota mena de polítiques, tant d’econòmiques, de socials o d’infraestructures. I una de les qüestions fa referència a la religió, oferint diverses opcions, com sense religió, catòlica romana, anglicana, islam, cristiana ortodoxa, presbiteriana o altres, una opció, aquesta darrera, que permet als més eixelebrats de deixar-se anar i en què destaquen els que miren moltes pel·lícules, mai millor dit, assegurant alegrement i orgullosa que són Cavallers del Jedi.

De tota manera, aquests presumptes soldats de l’imperi galàctic i creients a Darth Vader, Chewbacca i companyia han iniciat un declivi després d’un ascens durant els darrers censos; en aquest sentit, l’any 2012, comentant les dades del cens de l’any anterior, Aidan Punch, de la CSO, va assegurar que no recordava haver vist cap Cavaller del Jedi entre els centenars de milers de formularis rebuts, però al Cens 2016 ja en van ser 2.050, probablement seguint la moda començada a principi de segle a Anglaterra i Gal·les, on al Cens 2001 hi va haver 390.127 jedistes, i per influència de les darreres entregues de la saga de la Guerra de les Galàxies, amb algunes escenes filmades a Irlanda.

Tanmateix, igual que amb els que es declaren catòlics, que en sis anys, del 2016 al 2022, han passat de ser un 79% a un 69% -a Dublin, només un 53%-, els Cavallers del Jedi també van de baixa, atès que han perdut 250 adeptes i han passat a ser 1.800. D’altra banda, hi va haver 189 persones que van declarar ser seguidors del satanisme i 132 de l’Església de Cienciologia, probablement molt fans de Tom Cruise després del bon paper que va fer al film Maverick.

Torna a dalt