Dublin deixarà de tenir una catedral catòlica provisional

Dublin deixarà de tenir una catedral catòlica provisional La Pro-Cathedral, a Marlborough Street (Dublin 1) / Foto: Liffey

Religiosament parlant, a Dublin es produeix un fet molt curiós i és que essent la capital de la catòlica Irlanda, a la ciutat hi ha dues catedrals de l’Església anglicana -o Church of Ireland-, més concretament, Christchurch i Sant Patrici, gairebé una a toca de l’altra; per contra, els catòlics només en tenen una, Saint Mary’s, a Marlborough Street, que a més, no és definitiva, per la qual cosa s’anomena Pro-Cathedral, en què Pro és una abreviació de provisional. 

De tota manera, després de dos-cents anys de provisionalitat, l’Arxidiòcesi de Dublin ha emès un comunicat en què assegura que la ciutat no té cap catedral i que té plans per a convertir St Andrew’s Church, a Merrion Row, en una, rebaixant la Pro-Cathedral a la categoria de basílica. El serial de trobar un lloc idoni com a feu dels catòlics a la capital irlandesa ja fa molt de temps que dura, però fins ara no s’ha arribat a concretar cap de les propostes, com Merrion Square, el GPO o un solar al capdamunt de Capel Street. 

Així doncs, com ja ha passat al llarg dels segles, sembla que la catedral catòlica travessarà el Liffey, deixant la banda nord i instal·lant-se a la banda sud, un trasllat que, segons l’Arxidiòcesi, ja no es pot retardar més atès que a l’edifici de Marlborough Street ja no hi ha prou espai per a encabir-hi tots els serveis del ministeri litúrgic i pastoral. A més, sembla que els problemes de la zona derivats de la petita delinqüència i dels comportaments antisocials, també han tingut un cert pes a l’hora de prendre la decisió. 

D’altra banda, un canvi d’aquestes característiques requerirà la sanció de Roma i un cop obtinguda, l’arquebisbe Dermot Farrell crearà un grup de treball, que inclourà representants de les parròquies de Saint Mary i de Saint Andrew així com tècnics i experts, perquè desenvolupi propostes, que haurien d’estar enllestides a final d’any. En cas d’esdevenir basílica, Saint Mary’s s’uniria a un grup molt exclusiu a Irlanda, que ara és format únicament per les basíliques de Knock, al comtat de Mayo, i la de Lough Derg, al comtat de Donegal. 

Font: The Irish Times

Torna a dalt